Si bé al tancament de l’edició d’ahir les notícies referents al G-20 arribaven amb comptagotes i únicament es coneixien les dades despreses de l’esborrany que circulava per les agències internacionals, la jornada de dissabte va possibilitar a Europa el coneixement l’informe final resultant de la cimera de Pittsburgh, publicat a la pàgina oficial de la trobada.
Tot i que el document de conclusions no dedica una gran atenció a la lluita contra els paradisos fiscals, a diferència del què s’havia anunciat a la cita del 2 d’abril, a Londres –de ben segur per accelerar els avenços que, efectivament, s’han produït amb les rúbriques en cascada d’intercanvis d’informació–, el que sí que s’especifica és el “compromís per mantenir actiu l’impuls per afrontar els paradisos fiscals” que es materialitzarà, tal com ja s’estava afirmant, a partir del març.
L’informe de conclusions remarca com la voluntat d’afrontar les jurisdiccions no cooperants ha produït “impressionants resultats”, un fet en consonància amb el descens del to crític per part dels mandataris. Després de constatar la positiva expansió del Fòrum Global per la Transparència i l’Intercanvi d’Informació durant els últims mesos –on participen, tal com es remarca, països en vies de desenvolupament– i els cada cop més “efectius” processos de revisió, el G-20 encarrega de forma paral.lela al Grup d’Acció Financera Internacional (GAFI) l’elaboració d’una llista pública de jurisdiccions d’alt risc. La data límit, en aquest cas, és el pròxim mes de febrer, tot i que Andorra va sortir ja fa anys d’aquesta classificació.
MÉS MARGE DE MANIOBRA
D’aquesta manera, si des de Londres ja han aconseguit sortir de la llista grisa un total de 12 jurisdiccions, es preveu que moltes altres, entre elles Andorra, ho pugin fer abans del març. El Principat, que compta ja amb cinc convenis d’intercanvi d’Informació –amb Àustria, Liechtenstein, Mònaco, San Marino i França, cronològicament–, l’últim dels quals és de “qualitat” segons l’OCDE, arribarà sense problemes al mínim dels 12.
Tal com l’Executiu va informar fa pocs dies, l’acord amb Bèlgica ja està tancat i només falta la rúbrica, mentre que la negociació amb Espanya també està molt avançada. A més, Andorra té ja contacte establert amb Itàlia, Austràlia i amb sis països nòrdics. A partir de demà, l’OCDE, del qual el G-20 no fa excessives referències, comptabilitzarà al seu informe d’avenços els últims convenis. A data d’ahir, els darrers cinc acords fets públics, rubricats el 22 de setembre, feien referència als quatre convenis de França amb San Marino, Liechtenstein, Gibraltar i Andorra. A l’espera que les exigències no s’incrementin, el camí cap a la transparència arribarà a bon port.