El representant del copríncep francès, Christian Frémont, que va ser present durant la cerimònia exequial de l’excopríncep Joan Martí Alanis, va afirmar que el president Nicolas Sarkozy li havia demanat d’assistir-hi perquè “es tracta d’un personatge molt important per a Andorra”.
No només per la durada del seu mandat com a copríncep, sinó també perquè “va girar la pàgina de l’Andorra moderna”, va acompanyar el procés constitucional i era molt estimat pels andorrans. Frémont va aprofitar la seva assistència al funeral per avançar que el copríncep francès podria venir a Andorra la primavera de l’any vinent, tot i que no va confirmar la data.
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va comentar que havia aprofitat la visita de Frémont per informar-lo sobre l’avançament de les negociacions per als convenis d’intercanvi d’informació i també per comentar la propera reunió que han de mantenir, tot i que no va voler avançar en quina data tindrà lloc.
Sobre la cerimònia, Bartumeu va destacar que havia estat la pròpia d’un bisbe “que va marcat la diòcesi d’Urgell i també d’un copríncep que ha marcat la història [del país]”. Sobre la possible celebració d’un funeral d’Estat a Andorra, Bartumeu va exposar que se n’havia assabentat “per la premsa” i que encara no s’ha pres cap decisió.
El síndic general, Josep Dallerès, va destacar que la cerimònia havia estat molt emotiva i que havia tingut temps suficient per anar recordant totes les vivències que havia tingut personalment amb Martí Alanis.
Com a representació de la Generalitat de Catalunya hi havia el conseller de Governació, Jordi Ausàs, que també havia estat alcalde de la Seu d’Urgell. Ausàs va posar en relleu que Martí Alanis va ser des del primer moment “un conciutadà més de la Seu d’Urgell”. Va afegir que es tractava d'”una persona sàvia, un bon bisbe i un ciutadà exemplar” i va concloure que “tot ho feia amb humilitat perquè era una persona molt senzilla”.
Ausàs també va recordar el paper que Martí Alanis va tenir per a Andorra, i en aquest sentit va manifestar que en les reformes que va viure el país va tenir una actitud “progressista”, i precisament va remarcar que va ser un home “obert” i que en aquest paper de cap d’Estat va saber “exercir el paper que li tocava”.
Cal recordar que al llarg d’aquests dies les diferents autoritats han posat en relleu la figura d’Alanis, tant en la vessant humana com en la de cap d’Estat.