El Govern negocia amb Catalunya un conveni que permeti donar sang als gais

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 16 d'Octubre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que l’executiu està negociant un conveni marc amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, per ampliar les campanyes de donació sanguínia. Si es consumés l’acord, “els homosexuals i les persones amb múltiples parelles sexuals” tindrien la possibilitat de participar en les campanyes, cosa que actualment no poden fer a causa dels criteris aplicats per l’Establiment de sang de Tolosa.

Segons va explicar Bartumeu, la intenció del Govern seria que l’entitat catalana desenvolupés una activitat similar a la que avui en dia porten a terme els professionals francesos, és a dir, recollirien sang al Principat i al mateix temps n’aportarien, en cas que sigui necessària. També va apuntar que la presència del banc de Tolosa es mantindria, com a mínim, una o dues campanyes més.

Una de les justificacions que va donar el cap de Govern per a aquest nou conveni és que actualment “l’índex de donació és baix”, de l’ordre de 12 per cada mil habitants. No obstant això, cal remarcar que si el conveni es consumés permetria que el col·lectiu homosexual tingués resposta a una reivindicació que té des de fa temps. A més, Bartumeu va facilitar la informació en el context d’una pregunta de control parlamentari formulada ahir per la consellera de Coalició Reformista (CR) Montserrat Gil.

Al mateix temps, el líder socialdemòcrata va destacar que es promouria la creació d’una associació de donants, amb l’objectiu de portar a terme més campa­nyes i incrementar les donacions.

Falten residus
Un altre dels punts pels quals van preguntar els reformistes, i concretament la consellera Olga Adellach, va ser la gestió i modernització del Centre Nacional de Tractament de Residus (Cetrasa). El ministre d’Ordenament Territorial, Urbanisme i Medi Ambient, Vicenç Alay, va posar en relleu que s’estudiaria la possibilitat d’importar residus.

Adellach va preguntar què es pensava fer des del Govern per modernitzar i optimitzar la gestió del forn incinerador. Alay va respondre que agraeix “que sigui vostè qui parli de modernitzar el centre”, i li va recordar que es tracta d’un projecte liberal. Segons el ministre, “contractualment tenim l’obligació de donar al forn 45.000 tones anuals de residus”. Es tracta d’una de les clàusules destinades a garantir la rendibilitat del forn, i satisfer les queixes de l’actual equip de gestió. Així, la consellera de CR també va ressaltar les crítiques recollides pel Diari, que van formular alguns veïns de la zona a causa de les olors que genera el centre.

Una altra de les possibles solucions que comportaria un increment dels residus i que Adellach va apuntar és la recuperació de l’activitat econòmica, que sempre provoca un major nombre de deixalles. Precisament, un altre dels retrets que van formular des de CR contra el Govern és que només hagi aprovat una rebaixa del cànon de FEDA i Andorra Telecom per reactivar l’economia.

L’executiu demanarà un nou crèdit extraordinari
A la fi de la sessió, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar que l’executiu es veuria obligat a demanar un nou crèdit extraordinari, després del de 74 milions d’euros que ja es va aprovar. En aquesta ocasió, el líder de l’executiu va explicar que encara no podia precisar la quantitat, però que seria necessari perquè s’han trobat amb despeses “que no corresponien a cap assignació del pressupost actual”. Bartumeu va ressaltar que la petició és similar a la que va realitzar l’excap de Govern Albert Pintat durant l’octubre del 2005. En aquell moment, poc temps després d’ocupar el càrrec, l’equip de Pintat va sol·licitar un crèdit “perquè possiblement es trobaven en una situació similar”.

El cap de Govern va aprofitar per valorar de molt positivament les respostes que havia ofert l’executiu en la primera sessió de control. Mentrestant, el líder de l’oposició, Joan Gabriel, va posar en dubte una vegada més l’estabilitat parlamentària, que novament va fer aparició al debat. Gabriel va assegurar que els únics que havien ofert un pacte d’Estat als socialdemòcrates “som els reformistes”, tot i que va ser Bartumeu qui de nou va evocar el possible acord amb els centreliberals. De fet, el conseller de CR Joan Torres va recordar que les lleis fiscals eren a tràmit, i va preguntar irònicament al líder socialdemòcrata si s’esperava al dia de la votació per subscriure un pacte. D’altra banda, des d’ApC, Eusebi Nomen va constatar que l’estabilitat, senzillament, “no és una prioritat del Govern”.

pdf3.jpg