“El contracte s’haurà de registrar a Ocupació”, entrevista a Bruno Bartolomé

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 d'Octubre de 2009

Té 42 anys i prové del món de l’Educació, del qual ha format part des del 1990. Ha fet diverses col.laboracions en ràdio i premsa escrita. Ha estat el número 10 de la llista nacional del PS com a independent. En l’actualitat ell sap que ocupa la que es pot dir la Secretaria d’Estat més sensible de l’Administració.

També sap que el seu nomenament va ser una de les sorpreses de la configuració del nou equip del Govern socialdemòcrata. En el seu cas, no s’ha valorat tant la vinculació en les àrees d’Interior com l’experiència en la gestió dels equips humans, la comunicació, la resolució de conflictes, la negociació. Són eines que fan falta en totes les tasques. “Per a qüestions tècniques ja estan els directors tècnics de cada ministeri. A mi no em fa falta saber si la pistola té 8 o 10 bales”, explica Bruno Bartolomé.

–La nova quota de treball es va posar en funcionament la setmana passada. És restringida.

–La nova quota respon a la necessitat d’optimitzar el Departament d’Immigració i el Servei d’Ocupació. Creiem que s’està avançant en la bona direcció, perquè hem tingut un munt d’entrevistes amb tots els agents perquè ens facin arribar totes les demandes en termes qualitatius, però després cal que el Servei d’Ocupació sigui el lloc de trobada entre empresaris i les persones que estan en disponibilitat de treballar i es troben sense feina. Aquest pas, a través de noves campanyes, es podrà potenciar encara més.

–Ara el que es vol és que tothom passi pel Servei d’Ocupació per ser contractats, ¿és un canvi important, oi?

–El que és evident és que en àmbit reglamentari la taula de desenvolupament econòmic que tracta aquesta qüestió està estudiant com agilitzar aquests tràmits, per exemple, per internet. Es tracta també d’una quantificació contractual de les persones que volen una feina i que s’hagin d’inscriure primer al Servei d’Ocupació. És a dir, cada contracte que se signi s’haurà de registrar al Servei d’Ocupació, formi part prèviament o no. Són qüestions que ens permeten abordar la feina des d’un altre punt de vista.

–¿Es tracta de tenir un servei d’Ocupació com als països veïns, on veritablement sí que se sap la xifra total de desocupats?
–L’objectiu és tenir una fotografia més àmplia i més certa de com està el mercat laboral cada dia. Aquestes són idees que es van nodrint en la taula de treball des de la Pime, la CEA, la Cambra de Comerç i d’altres. S’ha de veure la legalitat i el pressupost que tenim per saber quines idees poden o no ser una realitat. De cara a l’estiu de l’any vinent pensem que podrem tenir moltes d’aquestes qüestions resoltes. El Servei d’Ocupació, quan es va crear, ja tenia aquesta voluntat de ser la gran oficina que gestionés aquesta funció de desocupats i els que volen millorar el seu lloc de treball. Per les raons que siguin, de tipus administratiu o del que sigui, aquesta tasca no s’ha desenvolupat al 100%. Però ara, en la situació actual en la qual ens trobem, estem obligats, tots, a reconstruir aquest Servei d’Ocupació.

–¿Com definiria la reestructuració del cos policial?

–L’equip directiu de la Policia ha variat amb el criteri que tothom se li respecta el grau. L’organigrama està basat en la recerca d’una major eficàcia i amb una voluntat d’ordenar la carrera professional de tots els agents. A partir d’aquí, els diferents departaments s’han de posar a treballar per vehicular les seves demandes, que bàsicament són Policia de Proximitat i Seguretat Ciutadana. El comissari responsable d’aquesta àrea està consolidant el projecte per arribar més lluny, amb més feina i amb el mateix personal.

–En matèria de formació, s’ha treballat per planificar-la.

–Hi ha un esforç molt clar en la formació, la partida pressupostària serà generalitzada per a tots els agents. S’està treballant en un projecte perquè cadascú s’inscrigui en un pla de cara als quatre o cinc anys per fer una planificació. La formació haurà d’estar relacionada amb una carrera professional que cada agent vulgui seguir. Amb la planificació es podrà saber quina serà la programació de formació individualitzada de cada agent, oficial o comissari.

–Però en aquest cos encara queda pendent el desenvolupament dels reglaments. ¿Com es troba el procés?
–El desenvolupament reglamentari del cos de Policia és viu. Fins ara el Consell de la Policia havia estat poc utilitzat i per això ara té molta feina. Ara s’estan fent moltes reunions per treballar en els textos de reglamentació del cos. Actualment, s’està treballant en dos esborranys de textos reglamentaris que afecten l’organització quotidiana. Aquests esbor-
ranys es preveu que s’aprovin abans que finalitzi l’any. El de la Carrera Professional, que és més complex i que s’està treballant, es preveu que s’abordi l’any vinent.

–¿Quin ha de ser el nou plantejament que ha de seguir aquest cos especial?

–En les enquestes de satisfacció dels turistes, el que més es valora d’Andorra és la Seguretat, i s’ha de treballar per mantenir els estàndards de seguretat i, si es pot, augmentar-los. Cal fer front a les noves delinqüències que estan evolucionant, com ara el delicte del blanqueig o també la delinqüència de menors. La Policia mereix una valoració social dels del país més important que la que està tenint ara, perquè la gent de fora és la que sí que ho valora.

–Els Bombers també han canviat cúpula i organització.
–La cronologia dels fets és la mateixa que s’ha aplicat a la Policia. S’ha canviat la direcció i els objectius i s’està treballant per assolir-los amb la millor eficàcia possible. Hi ha una voluntat ferma perquè desenvolupin àrees com ara la Formació la Prevenció i l’eficàcia en el servei. I seguint aquestes línies podran fer més feina, treballar més hores i, a més, serà un model més econòmic. És l’objectiu; si no l’assolim, haurem de reconèixer el nostre error.

–El transport sanitari ja s’ha posat en marxa.
–El protocol del transport sanitari respon a les necessitats del país. Des de la signatura del conveni ja s’ha posat en marxa, encara que ara falta la formació de la taula paritària per avaluar-ne el servei. Crec que és una lliçó que podem extreure per a la resta de la població, el treball conjunt del SUM amb els Bombers. Ara és hora de demostrar que funciona i que en poques setmanes serà un servei més ràpid i més eficaç.

–Al Centre Penitenciari, el seu director va reconèixer que s’ha de treballar molt per la reinserció.
–Sindicats, direcció i ministeri compartim una visió del centre penitenciari més polivalent i més oberta, basant-nos en polítiques de reinserció més actives en les quals el personal del centre hi creu i està posant els mitjans per convertir la Comella en un centre innovador.

–Pel que fa als recursos humans, sempre s’ha parlat amb alguns dels cossos de seguretat que caldria una ampliació de personal.
–En el moment actual tots hem de fer un esforç més enllà de l’habitual. Hem de ser realistes, hem recollit demandes i hem de veure quines possibilitats tenen de fer-se realitat. La situació econòmica és molt seria.

–Interior disposa de moltes àrees i Protecció Civil és una d’elles que vol ser la que coordina la resta.

–És important remarcar l’existència dels departaments de Medicina Legal i Forense, l’Àrea de Menors, Passaports, Administració d’Interior, Protecció Civil i Registre Civil. Són àrees que són vitals perquè funcioni diàriament el país. Pel que fa a Protecció Civil, cal remarcar la coordinació que està fent amb tots els cossos de seguretat per a la contingència contra la grip A, hauria d’estar remarcable.

–Ara està en marxa el procés d’adjudicació del Centre Nacional d’Emergències. ¿Quan es preveu elegir l’empresa que el farà?

–El Centre Nacional d’Emergències mereix una reflexió profunda del model exacte que volem i ens proposem tenir aquesta idea clara fins a final d’any. El que volem és que el centre sigui ajustat a les necessitats del país i cal veure com s’ha de fer. Es tracta d’una reflexió de mida. Si ens diuen que en el centre han de treballar 20 persones, aleshores tenim un problema. La realitat s’imposa.

–¿Això significa que es planteja si fer-lo o no?
–No. Clar que es farà. Però la ubicació que es va dir en la cinquena planta de la caserna de Santa Coloma no és definitiva. Així, s’està estudiant com recollir les bases i els plecs de les empreses que són enginyeries de primer nivell.

–Vostè es quedaria satisfet si al final de la legislatura…

–Jo destacaria la motivació i participació i bones idees de molts dels funcionaris d’aquest departament. Una part de la meva feina és escoltar-les i recuperar les bones idees que, per la raó que sigui, no han pogut sortir a la llum, treballar-hi i programar-ho per tal que siguin una realitat. És important que les polítiques del Ministeri d’Interior siguin realistes i positives. Per això, necessitem resultats a curt termini i que la gent vegi com realment s’està engegant.

pdf3.jpg