El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, es van reunir ahir per primera vegada des que el socialdemòcrata va prendre possessió del càrrec el juny passat. La trobada es va realitzar a petició de Batalla, que va acudir a la cita amb la cartera plena de peticions i demandes.
L’alcalde de la Seu va demanar al cap de Govern que estudiï la possibilitat d’estendre l’ajuda als aturats recentment aprovada pel Consell de Ministres als treballadors transfronterers que hagin perdut la feina. “Encara que es tracti d’una mesura conjuntural en espera d’una futura assegurança d’atur, hauria d’arribar a totes les persones que treballen a Andorra, també als treballadors fronterers”, va explicar Batalla.
L’alcalde va reconèixer que des de l’Ajuntament de la Seu no disposa de gairebé cap competència per resoldre la situació dels fronterers, els problemes dels quals són bàsicament d’índole fiscal i laboral. Ara bé, Batalla va voler acudir a la reunió amb Bartumeu com a representant d’un col.lectiu integrat, aproximadament, per unes 2.300 persones. Per tot plegat, l’alcalde va aprofitar per lliurar al cap de Govern les conclusions de l’estudi sobre la situació dels transfronterers encarregat per l’Ajuntament alturgellenc.
L’altre punt clau de la reunió d’ahir es va referir, tal com no podia ser d’una altra manera, a l’aeroport de la Seu. Segons Batalla, l’aposta d’Andorra per Alguaire no té perquè anar en detriment de la infraestructura alturgellenca. “Són dos casos diferents i complementaris: el d’Alguaire és un aeroport amb més capacitat, mentre que el de la Seu sempre anirà més destinat a petites operacions comercials i esportives”, va explicar l’alcalde.
Per tot plegat, Batalla va demanar a Bartumeu la implicació del Principat en la definició del pla director de l’aeroport de la Seu. “Andorra hauria de participar en decidir com ha de ser l’aeroport que es vol fer perquè també se’n beneficiarà”, va assegurar l’alcalde que, a més, va voler separar aquesta qüestió de l’estrictament econòmica. “No voldríem que el fet econòmic obstaculitzés la participació d’Andorra, perquè definir el pla director no té perquè anar necessàriament lligat a participar en el finançament que, de moment, han assumit la Generalitat de Catalunya i l’Estat”, va concloure.
OFERTA COMPLEMENTÀRIA
El dossier de Batalla per a la reunió també incloïa altres temes diversos com les comunicacions viàries, amb les obres de la N-145 sobre la taula, o el turisme. En matèria turística, l’alcalde de la Seu voldria aprofundir més en les relacions de complementarietat entre el Principat i l’Alt Urgell. Batalla va explicar que la comarca disposa d’una oferta turística que, en bona mesura, podria ser complementària de l’andorrana. Així, doncs, la pràctica inexistència del turisme rural al Principat es podria compensar amb la proliferació que aquest tipus d’allotjament ha viscut a l’Alt Urgell en els últims temps.