El Govern ja ha començat les converses amb FEDA perquè la parapública avaluï la possibilitat de produir calefacció per a la zona de la Comella a través del vapor que emet el Centre de Tractament de Residus (CTR).
Així ho ha manifestat el ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, en la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient. D’aquesta manera, cal recordar que a hores d’ara, a través del funcionament de les turbines, el forn produeix energia elèctrica i es tractaria d’aprofitar el vapor per “donar calor a la zona”, tal com va especificar Alay.
Aquest és un dels treballs que el ministeri vol tirar endavant pel que fa a les energies renovables, però a més a més d’aquest objectiu Alay ja ha avançat la intenció, juntament amb el ministeri d’Economia i Finances, d’avaluar el Pla estratègic de l’energia, elaborat per l’anterior executiu amb la vista posada en el 2020, amb la intenció de fer-ne una revisió i establir uns nous objectius. Entre les prioritats que s’han marcat des de Medi Ambient hi ha la de potenciar les polítiques de cogeneració que ja iniciat FEDA i alhora fomentar la implantació de plaques fotovoltaiques.
La intenció final és que de mica en mica es vagi implantant al país energies menys contaminants i alhora que Andorra sigui cada vegada més autosuficient pel que fa a l’energia, i per tant hagi de dependre menys dels països veïns, França i Espanya.
I paral·lelament a aquest foment de les energies “netes”, el departament de Medi Ambient ja ha començat a posar fil a l’agulla per regular d’una manera concreta els tancs de gasoli i evitar vessaments com els que s’han produït les darreres setmanes.
A més a més, aquesta feina ha d’anar especialment destinada a aconseguir que la contaminació atmosfèrica derivada d’aquestes instal·lacions de calefacció, que són molt antigues, sigui cada vegada més baixa. D’aquesta manera, tot i que el ministeri encara no ha decidit cap acció concreta per a la disminució de l’impacte d’aquestes instal·lacions, hi ha la ferma voluntat de tirar endavant una política adequada per fer minvar aquesta contaminació atmosfèrica, i sovint de les aigües (quan es produeixen els vessaments), tal com va manifestar Alay.
Alay ja va avançar que en aquesta qüestió en concret ja han començat també una feina conjunta amb el departament d’Economia, ja que cal recordar que les instal·lacions i el control depenen directament d’aquesta àrea.
Depuradora d’Anyós
Pel que fa a la depuradora d’Anyós, Alay va explicar que esperen que cap a finals d’aquest any estiguin conclosos els treballs de dimensionament de la planta de tractament d’aigües residuals.
El ministre de Medi Ambient va assenyalar que el Govern “vetllarà” perquè les solucions que es van aplicar des de l’executiu anterior per evitar l’impacte de la planta realment es compleixin i perquè les molèsties als veïns de la zona siguin les mínimes possibles. Quan aquesta planta depuradora estigui enllestida i es completin els dos trams de col·lectors generals que depenen del Govern, l’executiu haurà complert les tasques que tenia encomanades per al sanejament de les aigües.
Malgrat això, encara quedarà una important tasca dels comuns per enllestir tota la xarxa de col·lectors secundaris.