L’Equip d’Atenció Integral a la Dona (EAID) ha atès des de principis d’any 162 casos, una xifra que supera els 118 que va tractar al llarg de l’any passat.
La responsable del departament de Benestar i Família, Magda Mata, va manifestar que aquest increment pot venir derivat de dos factors, un dels quals seria que les dones coneixen cada vegada més aquest recurs i l’altre que la crisi econòmica també té una repercussió en la violència dins la llar.
Vist aquest increment, el ministeri de Salut, Benestar i Treball ha decidit posar fil a l’agulla i ahir es va anunciar un seguit de mesures que pensa tirar endavant. D’aquesta manera, el secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, va explicar que ja s’ha substituït el número de l’equip d’atenció a la dona, que fins ara era el 1800 1818, per un de més senzill i de tres xifres: el 181, que ja funciona des d’ahir mateix. Un fet destacable pel que fa a aquest telèfon d’atenció és que les trucades també han augmentat, ja que mentre que l’any passat se’n va rebre 1.519, aquest any, fins al setembre, se n’ha registrat 2.025.
Una altra de les mesures que es vol tirar endavant és la modificació del reglament de prestacions socials perquè es pugui acollir tota víctima de violència, independentment del temps que faci que visqui al país, ja que fins ara el termini era de mínim sis mesos. També s’ha decidit impulsar la creació d’una comissió de treball per a la igualtat i elaborar un projecte de pisos d’acollida temporal per oferir una atenció integral a la dona. Ara es comença a treballar en aquest projecte, tal com va explicar Mata, per mirar de trobar el millor recurs en funció de les necessitats.
Perfil de les víctimes
Entre els 162 casos atesos cal destacar que a hores d’ara l’Equip d’Atenció Integral a la Dona té 79 expedients oberts i 83 més s’han tancat.
On més incidència té aquest tipus de violència és a les parròquies on la població és més nombrosa, i d’aquesta manera el 29% dels casos atesos aquest any són de dones d’Andorra la Vella, el 25% d’Escaldes i el 20% d’Encamp. El 34% de les dones maltractades són de nacionalitat portuguesa i el 28% són espanyoles, mentre que la incidència entre les andorranes és d’un 17%.
Quant a la situació laboral, cal destacar que el 25% de les dones treballen al comerç i un 23% són personal domèstic. Pel que fa a l’estat civil més freqüent, cal assenyalar que un 30% de les víctimes que demanen ajuda a l’Equip d’Atenció Integral estan en tràmits de separació, el 23% són solteres, i el 20%, casades.
El 32% de les dones que s’han dirigit a l’equip ha estat per iniciativa pròpia, un fet que cal destacar ja que plasma el coneixement d’aquesta assistència. El 31% han estat derivades per la policia, ja que un cop els agents reben un cas de violència de gènere dirigeixen la víctima a l’equip. Finalment una altra dada rellevant és que un altre 15% provenen dels centres d’atenció primària i un 5% són casos que vénen de les associacions de dones.
El 32% d’aquestes dones han manifestat haver estat víctimes d’abusos psicològics, el 24% han afirmat que han patit abusos físics, i el 23%, econòmics. Moltes vegades, però, la dona és víctima de més d’un abús alhora.
Des de l’equip s’ha fet 341 hores d’atenció psicològica i 84 dones han començat un tractament. Un altre del recurs al qual poden acollir-se és l’atenció jurídica, que han fet servir un 71% de les víctimes. Una altra eina que les dones tenen al seu abast és l’orientació laboral, i d’aquesta manera han estat 61 les dones ateses i 20 han aconseguit posteriorment una feina. Catorze més han fet un taller d’atenció a les persones grans. També s’ajuda les dones a trobar habitatge, i n’hi ha hagut 26 que n’han trobat un i 46 que s’han beneficiat d’ajudes amb aquesta finalitat.
Una altra de les dades que van facilitar ahir des del Govern és que 22 famílies van demanar ser acollides temporalment en un hotel i dues més per una família, que són ara com ara els dos recursos de què poden disposar quan marxen de casa. Pel que fa a les ajudes socials, 109 famílies se n’han beneficiat i l’import total destinat a aquests ajuts ha estat de 109.159 euros.
Actes
Avui se celebra el Dia internacional contra la violència envers les dones, i entre els actes hi ha prevista la penjada d’un llaç gegant al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, on es llegirà un manifest elaborat per les associacions de dones i es projectarà un curtmetratge. Demà tindrà lloc una xerrada informativa sobre l’equip d’atenció a la dona a La Llacuna. També s’ha fet tallers a les escoles adreçats a alumnes d’entre 14 i 16 anys.