El vicesecretari general de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), Houlin Zhao, es va mostrar convençut que Andorra pot servir “de plataforma per experimentar noves tecnologies” d’aquest àmbit i que, alhora, pot ser un “exemple perfecte” de com països aïllats, en aquest cas per muntanyes, poden desenvolupar sistemes de comunicació avançats.
Zhao va fer aquestes declaracions en el marc de la reunió celebrada al país per preparar la Conferència mundial d’aquest organisme, que tindrà lloc el maig del 2010 a l’Índia. El ministre d’Ordenament Territorial, Vicenç Alay, va manifestar en la presentació de la trobada que Andorra és pionera en àmbits com la televisió digital terrestre (TDT) i la fibra òptica.
Durant l’acte també es va destacar el paper actiu que té Andorra en la UIT i la voluntat de seguir prestant la seva “modesta” ajuda per contribuir al desenvolupament tecnològic de petits països del Pacífic.
El director general de la branca de desenvolupament de la UIT, Sami al-Basheer, va explicar que a la reunió hi prendran part els membres de la zona central i occidental d’Europa, que debatran sobre quines són les prioritats per a aquesta regió. Cada país farà les seves propostes i demà ha de sortir una sola posició europea que inclogui programes globals per desenvolupar les tecnologies de la informació i comunicació, i iniciatives per a alguns països de l’Est i del centre d’Europa que necessiten ajuda per portar-les a terme.
A més, també va destacar la importància de la seguretat a Internet, un tema que també es debatrà durant la reunió. Al- Basheer considera que aquesta qüestió afecta tots els usuaris però especialment els infants, i ha explicat que es treballa per convèncer tots els membres de la UIT que combatin conjuntament aquest problema, amb la implicació tant del sector privat com del públic.
De la seva banda, Alay va remarcar que a Andorra s’ha aconseguit fer una “veritable política de servei universal” en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació, ja que s’està oferint el mateix servei amb la mateixa qualitat i al mateix preu a tota la població, i ben aviat tothom podrà accedir a la fibra òptica.
El ministre d’Ordenament Territorial també va destacar, però, que les condicions de competència que es poden produir en un país gran són diferents de les d’un país petit com Andorra, on només hi ha un proveïdor de serveis, i que, per tant, “hem d’afrontar la reglamentació des d’un punt de vista diferent”. Alay també va afirmar que la voluntat del Govern és que Andorra continuï amb la tasca d’ajudar petits països menys desenvolupats en l’àmbit de les telecomunicacions.
El director d’Andorra Telecom, Jaume Salvat, va afegir que Andorra col·labora amb la UIT participant en el finançament de projectes de comunicació rural en tres països de la regió d’Àsia-Pacífic: Nova Guinea, Tonga i les illes Marshall. A més, tot el material que ja no s’utilitza relacionat amb la televisió analògica s’ha enviat a aquesta zona.
Així mateix, Salvat va anunciar que a banda de crear nous serveis de valor afegit gràcies a la fibra òptica un altre projecte de futur és oferir serveis interactius per a la televisió, com pot ser fer consultes a la guia telefònica o generar trucades des del televisor. En aquest sentit, Andorra Telecom treballa amb les diferents administracions per esbrinar quins altres serveis podrien interessar els ciutadans que no fan servir habitualment els ordinadors.
De la mateixa manera que el vicesecretari general de la UIT, Salvat també considera que Andorra està generant molt d’interès en l’àmbit internacional pels avanços que està fent en aquesta matèria i que molts països petits poden elaborar els seus plans de desplegament de la fibra òptica fixant-se en Andorra, en lloc de seguir les consignes dels països grans, perquè potser no els serveixen.
Zhao va afegir que a Andorra es pot provar tecnologies innovadores, per exemple relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic, i va destacar que la comunicació al Principat també ha de ser molt important per donar servei al gran volum de turistes que acull.