“Alguaire és una porta d’entrada que no ens podem tancar”, entrevista a Àlex Andrés

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 de Desembre de 2009

Àlex Andrés ocupa el càrrec de gerent d’Andorra Turisme des de fa poc més de dos mesos. El nou responsable de l’entitat afronta el repte de reactivar un sector molt afectat per la crisi.

Com valora els primers mesos al capdavant de l’entitat?

Ha estat un aterratge maco però difícil. Hi ha molta feina i projectes per tirar endavant. Han estat dos mesos intensius però molt gratificants, que han permès establir les bases que ens ajudaran en el treball de cara al futur.

Quins són els objectius prioritaris?

Un aspecte important té a veure amb el mercat britànic i amb les actuacions que s’han fet a la World Travel Market. Calia posicionar- nos i donar a entendre el suport als operadors turístics, amb els quals estem en una negociació sense la qual el món de la neu n’hauria sortit molt perjudicat, sobretot si haguessin tancat l’opció d’Andorra com a destí d’hivern. S’ha aconseguit que quedi obert i mantenir el nombre de visitants, a més amb la possibilitat de treballar amb ells a l’estiu. Calen aquestes actuacions conjuntes per maximitzar els recursos, que són limitats en comparació amb d’altres destins. Si volem jugar en la lliga internacional, ens hem d’adaptar a les regles que estan marcades i ho hem de fer tots a l’una.

I en què consisteixen aquests acords amb els operadors?

Disposem dels mateixos diners però els gestionarem d’una altra manera. El capital que es podria destinar al mercat britànic, en lloc de gestionar-lo directament, es posa en un pot comú i es dona als operadors turístics perquè el gestionin i puguin elaborar els catàlegs.

Sempre s’ha parlat de potenciar el mercat britànic i el rus…

L’anglès havia arribat a tenir xifres de 80.000 visitants l’any, però ha baixat fins als 30.000. El pla vol aturar la davallada, mantenir el nombre i millorar-lo en els propers anys. I aquestes actuacions es poden extrapolar al rus.

I amb els mercats tradicionals?

Una cosa no treu l’altra. No deixarem de banda el francès o l’espanyol com a client de proximitat. En moments de crisi són molt importants accions en aquests mercats, hem de potenciar la nostra imatge a llocs que tenim al costat i que sempre han estat amb nosaltres.

Com ajudarà l’entrada de capital privat i dels comuns a la societat?

La fórmula serà més àgil i donarà més llibertat d’actuació. Els objectius es marcaran directament al consell d’administració.

Afecta la vacant de la secretària d’Estat?

Crec que no. El ministre disposa del suport del director del departament i del meu. Des d’un punt de vista pràctic, el contacte directe dóna agilitat i facilita actuacions ràpides.

L’‘afer Lackner’ ha perjudicat la imatge d’Andorra a Moscou?

Els fets van passar abans de la meva arribada i no en tinc constància, però penso que no s’ha d’anar més enllà.

Tancar deu tardes del diumenge pot ser negatiu?

És un tema tancat, tot i que des d’algunes entitats no es veu així. Sempre es pot veure el got mig ple o mig buit i m’estimo més ser positiu. La decisió es va prendre després de consultar tots els actors del turisme i comerç.

Tan important pot ser l’aeroport d’Alguaire?

Tant com el de Tolosa o el de Girona. Són portes d’entrada que no podem tancar, i menys en una situació econòmica difícil. Si hi ha la possibilitat d’entrar, s’ha d’aprofitar. S’ha de veure el que pot fer un aeroport tan proper, sobretot si es pot parlar amb operadors que portin turistes d’altres indrets que no siguin els que ja estem treballant.

Què s’ha de fer per aprofitar l’impacte de la instal·lació?

Ser actius. Hem de mesurar l’impacte i veure què és el que se’ns pot proposar. S’han d’estudiar les possibilitats i valorar-les. Estem en un estat embrionari, però tenim un aeroport fet. Falta per saber com es gestionarà. Com a destí turístic, interessa.

El de la Seu queda descartat?

És un aeroport també vàlid però la capacitat és menor. El tipus d’avió que pot admetre és petit, de cinc a vuit places. No es diu que no, però cal potenciar-lo amb un altre tipus de client.

Quan estarà la nova imatge de les oficines turístiques?

S’ha fet el concurs i ara estem treballant amb els comuns per implantar-la. Els primers mesos de l’any vinent ja podrem veure les oficines amb una nova imatge, que ha de ser un element de centralització.

També s’aplicarà a les de fora?

El funcionament dels locals a l’estranger és divers segons el lloc. Hem de veure la situació de cada oficina i com es pot millorar. Volem que estiguin més implicades en el contacte amb el visitant i ajudar que siguin una eina no només d’informació, sinó també de distribució.

L’increment del pressupost per al turisme, és suficient?

Jo estic content. L’any que ve ja podré fer un històric i dir si ens hem quedat o no curts. De moment, el trobo correcte.

L’Observatori és tan important?

És un tema prioritari. Serà una actuació a tres bandes, una d’interior dins d’Andorra Turisme i dues d’exteriors amb la Fundació Themis i Estadística. És important disposar de dades consensuades a escala nacional i de dades de comparació a escala internacional. La informació ens pot ajudar a millorar els productes que oferim.

Quina cosa es pot fer per potenciar el turisme de congressos i el rural?

Tenim instal·lacions. Treballarem amb clubs de producte que ajudin a la integració entre públic i privat i a desenvolupar un producte conjunt, agrupar totes les accions que vagin encaminades a vendre Andorra en aquest mercat específic. Si va bé, es pot parlar de crear un ens que centralitzi tots els congressos que es facin al país. Amb el turisme rural es farà igual, encara que aquí estem a un nivell embrionari.

pdf3.jpg