Ahir, 9 de novembre, Dia Internacional contra la Corrupció, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va tornar a situar en l’actualitat política un tema semienterrat cap a final del mes de març passat: l’avaluació del Grup d’Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d’Europa, que analitza el grau de compliment de les recomanacions fetes contra aquesta xacra.
Si bé l’últim informe –en el qual Andorra aprovava únicament 9 de les 18 directrius, quedant suspeses les recomanacions sobre protecció dels denunciants i conflictes d’interessos– va ser en el seu moment celebrat per l’aleshores ministra portaveu, Conxita Marsol; Bartumeu mateix es va mostrar molt crític amb l’incompliment de certs compromisos per part del Principat, en afirmar que el país no havia “arribat a l’hora”. Precisament per arribar a temps a la pròxima avaluació, al novembre de l’any vinent, Bartumeu va afirmar ahir que el Govern treballa actualment en la matèria fins al punt que “haurem avançat en la implementació de les mesures” de cara a aquella data.
El socialdemòcrata, que va recordar com la setmana passada havia tingut lloc la reunió ordinària del Greco, va mostrar-se “segur” que els nous passos de l’Executiu donin el seu fruit per a l'”avaluació de tercer cicle” del pròxim mes de novembre. De fet, aquesta és “una dedicació obligada i especial” que, segons va afirmar el cap de l’Executiu, superarà les dificultats evidenciades en l’últim informe.
A les acaballes de la legislatura liberal, el Consell General va viure aquest tema amb una certa intensitat, arran de les esmentades divergents interpretacions. Ara, però, s’està en disposició, en paraules de Bartumeu, de superar “la diferència entre el que ens demana el Greco i el que ens queda per fer.
COMPROMÍS PERSONAL
De fet, aquest és un tema amb el qual el líder dels socialdemòcrates d’Andorra té una “especial vinculació” que es remunta a la seva experiència davant el Consell d’Europa i la relació directa amb el Grup d’Estats contra la Corrupció.
A l’informe d’avaluació del 8 de desembre del 2006, el Greco recomanava “regular més rigorosament el conflicte d’interessos, les incompatibilitats i les activitats accessòries dels agents públics”, així com el pas dels treballadors del sector públic al sector privat, una directriu davant la qual l’avaluació del mes de març passat mostrava el seu incompliment. En aquest cas, mentre que el Govern liberal va argumentar les dificultats de seguir aquesta recomanació, atesa la petita dimensió del país i les limitades ofertes dels càrrecs públics que deixen l’Administració, el Greco es va mostrar inflexible i va recordar com no es tractava d’introduir prohibicions absolutes, sinó de limitar “certs abusos”, recordant que, en qualsevol cas, no s’havia pres cap tipus de mesura en aquesta matèria.
AL GENER, MÉS
De moment, però, Bartumeu no va voler que transcendissin més detalls sobre els passos seguits pel Principat per tal d’aconseguir el màxim acompliment de les recomanacions, i va indicar que serà ja al gener quan, de forma progressiva, es convocarà els mitjans per aprofundir en la qüestió.