Els representants de la Fundació Ramon Llull es van reunir ahir a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans per presentar el programa de la 28a edició del saló Expolangues, de París, on la llengua catalana serà la convidada d’honor.
A més, es va signar un manifest en què es destaquen els valors d’aquest idioma, compartit per deu milions d’europeus, en relació a la cohesió social, la cultura i les noves tecnologies. Qüestions que centraran els temes de les activitats programades. Entre la representació andorrana al saló, es comptarà amb la participació de la poetessa Teresa Colom i del pilot Cyril Despres, guanyador del Dakar 2010.
El manifest, que porta per títol El català, llengua de 10 milions d’europeus, qualifica aquest idioma com una «llengua viva i activa en tots els àmbits d’ús» i mostra la confiança dels signants que «les institucions europees sabran vertebrar una reacció positiva perquè el català adquireixi el rang de plena oficialitat lingüística en el marc europeu». També s’hi afirma que la llengua és «un factor d’identitat cultural col·lectiva» i es defineix el català com a «una expressió de modernitat, lligada a les oportunitats del futur i vinculada alhora a una riquíssima tradició cultural de segles », una «llengua d’integració i cohesió social», vinculada a les noves tecnologies. En definitiva, una «llengua a compartir».
Pel que fa a la participació andorrana al saló, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar que el Principat «s’hi acosta en el marc de la Fundació Ramon Llull per disposar d’una oportunitat única en la història de mostrar canals vius de promoció i divulgació» de la llengua catalana. Una llengua en què, segons Bartumeu, els andorrans hi creuen «fermament». Bartumeu va comentar que els andorrans, «gràcies a les múltiples oportunitats socials i econòmiques donades per la història, i pel fet de pertànyer a un país de dimensions molt reduïdes», han heretat «una mena d’adaptació a l’entorn més immediat», que ha permès combinar «la defensa de la identitat lingüística amb la pràctica del multilingüisme ». El cap de Govern va afegir que per als andorrans «és normal parlar i defensar la llengua catalana, alternant-la, però, en el cas de les necessitats transfrontereres econòmiques i humanes, amb el francès i el castellà».
Entre les activitats programades a l’Expolangues, es presentaran diversos projectes i realitats, com ara, els programes de gestió multilingüe Linguamón i Casa de les Llengües i l’oferta de les institucions universitàries agrupades a la Xarxa Vives d’Universitats. En el camp de les noves tecnologies, es parlarà del domini d’internet .cat, així com de diversos portals relacionats amb el català, com ara intercat.cat, Term.cat, i parla.cat. Des d’Andorra, no només es comptarà amb la presència de Colom i Despres, també s’exposarà el mètode d’aprenentatge adaptat pel Govern, Veus, i el director de Promoció Cultural i Política Lingüística, Joan Sans, participarà en una taula rodona sobre Les llengües «locals» en les societats multilingües.