El ministre d’Economia i Finances, Pere López, s’havia compromès a final del l’any passat, a la penúltima reunió de la taula de treball de desenvolupament econòmic centrada en la fiscalitat, a presentar als agents presents en aquest espai un quadre de projecció macroeconòmica d’ingressos i despeses de l’Estat i l’efecte que representaria el nou marc tributari, en fase de concreció.
Si bé el Govern ja va anunciar fa pocs dies que preveia recaptar fins a 140 milions en concepte d’IVA –un cop aplicades totes les deduccions–, López va ampliar aquest dijous, a la tercera taula centrada en aquesta matèria, que la diferència entre la pressió fiscal actual i la resultant d’aquest nou marc en gestació seria del 2,3%, opció que des de la Pime es va considerar “assumible”.
Així, la petita i mitjana empresa que presideix Marc Aleix secundarà la proposta dels socialdemòcrates, tal com era de preveure, després que en els últims dies hagin sortit veus disconformes ja no només contra la manera com s’està encaminant la reforma fiscal, sinó des del punt de vista dels mateixos plantejaments de base, els quals, segons la CEA o la Cambra de Comerç (tal com van expressar en boca de la directora, Mònica Codina i del president, Marc Pantebre, respectivament) no s’adequarien a la realitat del país. Aleix va justificar ahir que, fins ara, “el Govern està fent una bona tasca”.
A més, mentre se succeeixen les crítiques a la complexitat dels articulats inicials i els reformistes ja han anunciat que presentaran textos alternatius a aquells que ja van idear els predecessors liberals per tal de simplificar els tràmits derivats de la seva aplicació, Aleix va alinear-se amb la tasca de l’Executiu i, en nom de la petita i mitjana empresa del Principat, va expressar que, a diferència del que s’ha fet fins ara, “es comencen a presentar números dels quals ens podem fiar”.
UNA TAULA PRIORITÀRIA
La taula de fiscalitat, de fet, que afronta la recta final, ha estat una de les prioritàries per l’evident pes que les reformes que es volen introduir tindran sobre el teixit econòmic andorrà. Mentre que el Govern té el suport dels reformistes (que, també és cert, s’haurà de demostrar sobre el terreny un cop s’afronti en el nou calendari de sessions al Consell General el treball i votació d’aquests textos, alguns d’ells entrats a tràmit i amb l’articulat de la imposició indirecta a punt de caure), a la taula els agents socioeconòmics van manifestar des d’un bon començament els seus neguits.
Les preocupacions, fora del debat d’enfrontament polític, a peu de carrer, passen per evitar els perills que pot suposar l’increment de la pressió fiscal per als negocis del Principat, tal com es va manifestar des de la primera sessió, a l’octubre, on el terreny estava menys sondejat. Aleix va advocar en aquest sentit per “una fiscalitat directa justa i igual per a tothom”, acompanyada de les accions necessàries per no veure perjudicat el diferencial de preus.
Les dades aportades fins ara pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, assenyalen que de l’actual pressió fiscal (que ronda el 16%) es passaria a parlar d’entre el 18,6% i el 19,3%, fet que suposaria conservar aquest avantatge competitiu amb una pressió 23 punts percentuals per sota de la mitjana dels països de l’eurozona. Les conclusions de la taula s’enllestiran al març.