Andorra passarà a ser membre de ple dret del Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) d’aquí a mig any, un fet que permetrà participar en els projectes de cooperació transfronterera amb els països veïns i rebre fins a un 10% del fons que la Unió Europea (UE) destina a aquests projectes.
Així ho va informar ahir el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, després de signar el protocol d’esmena i adhesió al Tractat de Baiona amb els ambaixadors espanyol i francès, Eugeni Bregolat i Gilles Chouraqui, respectivament.
Segons va avançar Espot, en els sis mesos vinents es crearà un organisme mixt compost per un representant dels comuns i un altre del Govern, que previsiblement serà el mateix ministre. D’aquesta manera, el Principat comptarà amb un ens equiparable al de les regions franceses i les comunitats autònomes espanyoles que formen part del consorci. Un cop fet això, “la Comunitat de Treball dels Pirineus desapareixerà i es crearà el consorci, de manera que passarem de ser observadors a ser membres actius”, va explicar el titular d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals. Així mateix, el Govern hi col·locarà el personal escaient per formar part dels comitès, que es divideixen en grups tècnics, de seguiment i de programació.
Els tres firmants consideren que es tracta d’una “signatura important” i que permetrà a Andorra beneficiar-se dels fons Feder de la UE. En aquest sentit, Espot va argumentar que, si bé la norma general diu que els estats que no siguin membres de la UE no poden rebre el fons, la reglamentació inclou una clàusula que els permet participar dels projectes i accedir a un màxim del 10 per cent dels ajuts corresponents.
Espot va assegurar que hi ha “projectes en què Andorra està interessada”, però va preferir reservar-se’n el contingut, argumentant que “també hi hauran d’estar interessades les regions franceses i espanyoles” perquè puguin prosperar. Actualment, el consorci de la CTP està format, d’una banda, per Catalunya, Aragó, Navarra i el País Basc, i de l’altra per les regions del Llenguadoc-Rosselló, Migdia- Pirineus i l’Aquitània.
L’ambaixador de França, Jacques Chouraqui, es va mostrar satisfet amb la signatura del protocol, perquè es reconeix Andorra com a membre de la CTP, que és des del 1983. De l’altra banda, el seu homòleg espanyol, Eugeni Bregolat, confia que en una propera reunió que s’ha de celebrar a Baiona anunciada pel ministre d’Afers Exteriors espanyol, Miguel Ángel Moratinos, Andorra “comenci a posar en pràctica el tractat que hem signat avui”.
El Tractat de Baiona es va signar el 1995, quan els estats francès i espanyol van establir les bases de la cooperació transfronterera, sense comptar amb la implicació del Principat. Deu anys després, es va crear el consorci de la CTP, en què Andorra va assumir el paper de membre observador. La signatura d’ahir ha de ser el primer pas perquè el Principat pugui participar en el procés de presa de decisions del consorci.