El Govern va aprovar ahir el Pla director d’estalvi i eficiència energètics, amb el qual es compromet a reduir un 5% el consum d’energia als edificis públics abans que finalitzi el 2010 i arribar fins al 10% abans del 31 de desembre del 2012.
Segons va exposar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, el consum actual té un cost superior als 3,5 milions anuals, així que, un cop complert l’objectiu final, la iniciativa pot suposar un estalvi d’uns 350.000 euros l’any.
Mitjançant l’aprovació de diverses mesures de gestió energètica, l’executiu subscriu la resolució del Consell General del 20 de juny del 2008, entrada a proposta del grup socialdemòcrata i que ja establia la fita del 5%. La reducció del consum no només es limita a l’administració general, sinó que comprèn les entitats parapúbliques o de dret públic i les societats públiques amb participació majoritària de l’administració general.
Entre les propostes incloses en el decret aprovat ahir pel consell de ministres, destaca l’obligatorietat de mantenir una temperatura no inferior a 24 graus durant els mesos d’estiu, ni superior als 21 durant l’hivern als edificis públics. La normativa també estableix que els plecs de bases de contractació d’obres i d’adquisició d’aparells i equips de producció, consum i transformació d’energia incloguin criteris d’eficiència energètica, un criteri que també s’haurà de tenir en compte en els concursos de projectes i en l’adquisició o el lloguer de locals. Així mateix, en la compra de vehicles de motor també caldrà valorar el valor més baix del consum de combustible.
Sistema d’informació
El Govern crearà un sistema d’informació que centralitzarà les dades dels edificis i les mesures que es duen a terme, amb la finalitat de produir les dades necessàries per a la presa de decisions i per confirmar el compliment dels objectius d’eficiència energètica. Així mateix, López va avançar que, de moment, es demanarà dues auditories per comprovar la correcta aplicació dels criteris: una al poliesportiu d’Andorra i l’altra en un centre escolar.
Estructura i formació
Cadascun dels edificis disposarà d’un responsable energètic, que s’encarregarà del manteniment del local i dependrà del gestor energètic del departament. Finalment, el Govern preveu organitzar diverses sessions formatives als responsables dels edificis. De moment, s’ha començat amb els directors dels centres escolars i el mes d’abril les començaran la resta.
L’executiu aprova el text dels acords amb els països nòrdics
El consell de ministres va aprovar ahir el redactat dels acords d’intercanvi d’informació fiscal que el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, signarà dimecres vinent amb els set països nòrdics: Suècia, Finlàndia, Dinamarca, Noruega, Islàndia, Groenlàndia i les illes Fèroe. El titular d’Economia i Finances, Pere López, va avançar ahir, durant la compareixença posterior al consell de ministres, que “el conjunt dels acords serà remès al Consell General per tramitar-los”, un cop signats. En total seran disset convenis d’intercanvi d’informació.
En aquest sentit, López va recordar que “un cop notificats a l’OCDE, Andorra sortirà formalment de la llista grisa de paradisos fiscals”. El ministre va assegurar també que, si bé no es farà amb caràcter d’urgència, el Govern seguirà tramitant la firma de convenis d’intercanvi d’informació fiscal amb altres països, entre els quals va destacar els Estats Units, Austràlia i Alemanya, “per la incidència econòmica que tenen a escala mundial”.
Text alternatiu de CR
Pel que fa a l’anunci del grup parlamentari reformista que presentarà textos alternatius a les lleis fiscals elaborades pel Govern, López va recordar que l’executiu va “treballar sobre la base dels textos aprovats per l’anterior grup” i va apuntar que “fins ara s’ha demanat pròrrogues, i el que sembla raonable és que acabin al març per començar a treballar en comissió”. Així mateix, López va recordar que “el partit que ha governat els últims anys no ha tirat endavant la reforma”, que ha estat “prioritària” per l’actual executiu.