El Tribunal de Menors podrà condemnar els joves a fer tasques socials a la Creu Roja Andorrana, després que el seu president, Josep Duró, hagi signat amb el ministre d’Interior, Víctor Naudi, un conveni de col·laboració que habilita l’entitat a organitzar serveis en benefici de la comunitat.
Les activitats que s’oferiran comprenen una part de formació i una altra de desenvolupament de feines de suport, que seran supervisades per un responsable de la Creu Roja.
Segons va explicar Duró, les formacions podran ser de tipus general, per ensenyar a fer serveis com els primers auxilis, o bé institucional, per divulgar el funcionament i els objectius de la Creu Roja. Pel que fa a les tasques que es desenvoluparan, el ministre va posar com a exemple la possibilitat d’ajudar els usuaris del transport sociosanitari a pujar i a baixar del vehicle, amb l’acompanyament d’un responsable de la Creu Roja.
El ministre d’Interior va especificar també que els serveis en benefici de la comunitat, que estan dirigits a joves d’entre 14 i 17 anys, poden tenir una dura· da mínima de 30 hores i màxima de 150 hores. També va apuntar que el desenvolupament de les tasques encomanades no ha d’interferir en la resta d’activitats educatives o laborals que faci el menor i no poden superar les sis hores diàries.
Totes dues parts van coincidir en la importància que els jutges puguin optar més per aquest tipus de condemnes. Així mateix, el ministre va assegurar que es tracta d’un acord que correspon “a un llarg procés, començat fa anys”, i va afirmar ahir que “era important poder anar més enllà” del conveni signat amb els comuns, que en els últims deu anys han ofert serveis en benefici de la comunitat a una quinzena de menors. De fet, segons va informar el ministre, actualment hi ha dos joves que treballen en col·laboració amb el Comú d’Escaldes-Engordany.
Bona nota als comuns
El titular d’Interior va fer una valoració positiva dels resultats d’aquest conveni signat amb les corporacions i va sostenir que durant aquests deu anys “no ens hem trobat amb casos problemàtics, ja que que els menors s’han adaptat i han fet la feina assignada”.
Així mateix, Naudi va assegurar que “aquesta mena de col·laboracions els aporten uns coneixements que els poden facilitar l’entrada al món actiu”. No obstant això, el ministre va apuntar que “cal completar el ventall d’activitats que ofereixen els comuns amb d’altres d’un caràcter més social i humanitari”.
Campanya de prevenció
D’altra banda, Naudi va assegurar que “hi ha voluntat d’ampli· ar per poder fer una col·laboració en l’àmbit de la prevenció” i va avançar que properament s’impulsarà una campanya formativa als centres escolars, que podran fer-la de manera voluntària.
En aquest sentit, el màxim responsable d’Interior va explicar que s’organitzarà xerrades per aclarir “qüestions que sovint es desconeixen sobre què es pot considerar un delicte i evitar determinats comportaments”. Naudi va especificar que aquesta vessant preventiva pretén que “els joves propensos a tenir actuacions fora de la llei vegin que la vida té altres dificultats que desconeixen”.
El ministre d’Interior va assegurar que “no hi ha hagut un increment de la delinqüència juvenil, però hi ha una sensibilitat més gran i volem anar més enllà de les accions habituals”. Sobre aquesta qüestió, el ministre va especificar que més enllà del vessant coercitiu, consistent a castigar les conductes delictives, hi ha l’objectiu de desenvolupar el vessant preventiu per aconseguir “una reducció d’aquestes condemnes”.