Una enquesta del CRES revela que la majoria de la població demana un pacte d’Estat

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 3 de Març de 2010

El Centre de Recerca Sociològica (CRES) va presentar ahir la primera enquesta d’opinió política que ha realitzat aquesta institució i en la qual han contestat 405 ciutadans andorrans i 397 residents. Segons el sondeig, un 36,9% dels enquestats volen que hi hagi un acord polític, un pacte d’Estat, entre els grups parlamentaris per desbloquejar la situació política actual.

Això sí, governant sol el PS com fins ara. Un 10,9% desitjarien que tots els grups parlamentaris formessin un Govern d’unitat nacional i un 10,8% voldria que un dels partits de l’oposició formés un Executiu de coalició amb el PS. L’opció del pacte d’Estat és la preferida per un 39,6% dels ciutadans andorrans i un 35,9% dels residents.

Pel que fa al que creuen que passarà, la resposta majoritària dels enquestats és que es sap/ no contesta: obté un 62,7%. Després la segueixen els qui pensen, un 17,7%, que es convocaran eleccions anticipades. Així opina un 14,7% dels residents i un 25,2% dels nacionals. Un 36,5% dels enquestats pensa que el Govern sap com resoldre els problemes del país, però necessita temps. Així ho asseguren un 32,8% dels nacionals i un 40,9% dels residents.

Una dada significativa és la resposta dels participants a quin partit pensa que és el principal responsable d’aquesta situació de bloqueig al Consell General. A aquesta pregunta es podien respondre diverses opcions. En el total un 23,6% culpen CR, un 22,1%, ApC i un 16,2%, el PS. El resultat és sensiblement diferent entre els ciutadans andorrans ja que un 41,3% atribueixen a ApC la majoria de les responsabilitats, un 34,4% a CR i un 27,8% al PS. Un significatiu 15,2% de nacionals diu que tots en són responsables. Finalment, entre els no andorrans CR és culpat per un 19,4%, ApC per un 14,4% i el PS per un 11,7%.

L’enquesta també revela que, si ara es fessin eleccions generals, un 24,2% dels ciutadans andorrans elegirien el Partit Socialdemòcrata (PS) a la llista nacional, un 10,2%, Coalició Reformista (CR) i un 2,8%, Andorra pel Canvi. Però el percentatge més nombrós correspon a la gent que no va explicar el seu sentit del vot: el 56,2%. Concretament, un 24% va respondre que encara no ho havia decidit i un 32,2% va optar pel no sap/ no contesta.

El 81,2% dels nacionals que van respondre l’enquesta del CRES van assegurar que havien votat, un percentatge similar al que es va registrar en els comicis del 26 d’abril de l’any passat.

Ara bé, a partir d’aquí el record del que els ciutadans andorrans van assegurar que havien votat i el que va passar difereix força. Així, un 29,8% dels ciutadans andorrans afirmaven que havien votat el PS a la llista nacional quan als comicis generals del 2009 els sufragis socialdemòcrates van estar al voltant del 45%. Un 14,3% afirmava que havia optat per CR, un 4,3% per CR i un 2,3% els Verds. Un significatiu 47,2% dels nacionals va respondre que no sabia/no contestava a aquesta qüestió. Pel que fa als resultats a la llista parroquial, només un 24,4% dels enquestats van declarar que havien votat el PS. A més a més, un 14,5% deia que havia optat per CR, un 3,3% per ApC i un 2,3% pels Verds. Curiosament un 1,8% dels enquestats va assegurar que havia votat per Unió Nacional de Progrés a la llista parroquial als darrers comicis generals, quan el cert és que la formació liderada per Tomàs Pascual només va presentar una candidatura nacional.

Una altra dada interessant és la valoració dels principals líders polítics. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, rep una nota mitjana de 6,05 sobre 10; el president del grup parlamentari de CR, Joan Gabriel, obté un 4,65 i el líder d’ApC, Eusebi Nomen, un 3,19. Entre els andorrans i els residents Bartumeu rep la mateixa nota mitjana: un 6,05. Més diferències hi ha amb Joan Gabriel ja que els nacionals el puntuen amb un 5,07 i els residents baixen la puntuació a un 4,36. Finalment, Eusebi Nomen es suspès tant pels andorrans com pels residents. Els nacionals el puntuen amb un 3,21 i els no andorrans, amb un 3,18.

pdf3.jpg