L’executiu revisarà el reglament de prestació econòmica per desocupació involuntària amb l’objectiu de rectificar les mancances detectades després de mig any d’aplicació.
Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, en la compareixença destinada a anunciar la futura secretaria d’Estat d’Igualtat i Benestar.
Bartumeu va admetre, d’una banda, mancances en l’acompanyament dels beneficiaris mitjançant formacions, i de l’altra, la inoperativitat de la norma quan la persona interessada cursa una denúncia laboral a la Batllia. Aquest últim factor ha suposat reiterades crítiques del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), així com la presentació d’un recurs al Govern per part d’un particular, ara fa tres mesos.
El màxim responsable de l’executiu va reconèixer el cas i va afirmar que “estem analitzant i mirant les conseqüències”. Així mateix, Bartumeu va admetre que “tal com està redactada la norma, no es preveu la possibilitat que una persona en litigi als tribunals pugui acollir- s’hi” i va assegurar que “estem mirant la fórmula de poder-ho solucionar”.
El cap de Govern també va avançar que “cal adequar les formacions” previstes en el reglament, ja que “ens hem adonat que la nostra proposta de fer l’acompanyament amb formacions era fàcil d’exposar al reglament però difícil de portar a la pràctica”. En aquest sentit, el cap de Govern va afirmar que el treball conjunt entre la futura secretaria d’Estat d’Igualtat i Benestar i la de Treball ajudarà a “afinar” el contingut de la normativa.
Pendent de la justícia
El particular que va presentar un recurs contra el Govern per la denegació de la prestació per desocupació involuntària després de denunciar l’empresa on treballava per acomiadament improcedent, està pendent de la justícia, després que la Batllia resolgués a favor seu en primera instància i la societat denunciada recorregués contra la sentència.
El recurs presentat contra l’executiu, que va comptar amb el suport del SAT, apel·lava al “benefici del dubte en no haver-hi una resolució ferma i inapel· lable si l’acomiadament és imputable al treballador”. Així, el denunciant demanava a l’executiu que es revisés la sol·licitud de la prestació i que es tingués en consideració, “fins que no es demostri el contrari, que la meva situació legal és de desocupació involuntària”.
El particular, que actualment treballa en una altra societat, va denunciar l’empresa privada on treballava després de rebre, fa poc més d’un any, una carta d’acomiadament en què “no hi havia res de veritat”, segons va afirmar en presentar el recurs contra el Govern, a principis d’aquest any.