Tot i que ja existia com a protocol intern, el Govern va decretar ahir l’aprovació del reglament d’ordenació de les titulacions universitàries estatals. Es tracta d’un nou marc legal pel qual hauran de regir-se no només les titulacions que s’imparteixin a la Universitat d’Andorra, sinó també totes aquelles que des d’iniciatives privades vulguin formar part del sistema de l’ensenyament superior andorrà, com és el cas, per exemple, de la Salle, que ja hi ha mostrat el seu interès.
A través d’aquest reglament s’estableixen els mecanismes pels quals l’administració, com a garant de les titulacions estatals que se’n deriven, comprova que els plans d’estudi d’aquestes titulacions s’ajustin a la normativa i a la realitat social i productiva del país.
Aquest decret, publicat ahir al BOPA, estableix un model per a la creació dels títols amb caràcter estatal d’acord amb les premisses i recomanacions derivades dels comunicats del procés de Bolonya. D’aquesta manera, els requisits per tal d’establir un títol universitari amb caràcter estatal donen a aquestes titulacions un alt grau de transparència en l’elaboració i posen èmfasi en el rigor a l’hora d’elaborar els plans d’estudis per part de les universitats i en el compromís del Govern per la qualitat.
L’àmbit d’aplicació del nou reglament és el disseny, l’acreditació i l’aprovació de les titulacions estatals de bàtxelor, bàtxelor d’especialització, màster i doctorat impartides per les universitats.
Podrà sol.licitar l’establiment d’un títol universitari estatal qualsevol universitat creada i reconeguda, d’ordenació de l’ensenyament superior, o una institució que per la seva finalitat o objecte hi tingui interès.
El Ministeri d’Ensenyament Superior crearà unes taules d’experts per dissenyar els projectes corresponents a les demandes de creació de títol per concretar-ne les competències professionals i acadèmiques i els objectius.