L’USdA, la UGT i CCOO valoren la bona disposició per fer canvis legislatius

Autor: m. f.
Font: bon dia
Publicat el: 23 d'Abril de 2010

Representants de l’USdA, juntament amb la UGT i CCOO, van mantenir ahir una reunió amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, per avaluar diferents aspectes laborals i sindicals, entre els quals els horaris comercials, l’ajuda de l’atur i la situació dels treballadors transfronterers.

Després de la trobada, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, junt amb el seu homòleg de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, van oferir una roda de premsa davant els mitjans de comunicació per valorar la reunió. D’aquesta manera, Ubach va remarcar el fet que Bartumeu els va manifestar que es farà “un canvi substancial” en les lleis sociolaborals, com la sindical o la de seguretat i higiene en el treball. Ubach va mostrar la seva esperança que aquesta modificació serveixi per equiparar “les forces dels empresaris i dels treballadors”.

Álvarez va exposar que després de la reunió va poder constatar que “per primera vegada sembla que hi ha un Govern amb un projecte de país”. Per la seva banda, Gallego va recordar que la seva visita al país ha estat per “donar suport a l’USdA” en la seva lluita pels drets laborals i dels sindicats, i per tant avaluaran que “les paraules es transformin en fets”. De totes maneres, va afegir que han pogut comprovar “una certa receptivitat” de l’executiu actual.

Sobre les ajudes per a l’atur, Ubach va recordar que la seva demanda és que hi hagi “un subsidi d’atur realista”, i en aquest sentit durant la trobada amb Bartumeu es va abordar aquesta qüestió i el secretari general de l’USdA va destacar que el que el país necessita a hores d’ara són unes ajudes “consolidades” i que serveixin realment per donar resposta a les necessitats dels treballadors que es queden sense feina.

Un altre dels aspectes que es va posar sobre la taula és el recent acomiadament d’uns treballadors que volien tirar endavant unes eleccions sindicals en el si de l’empresa. D’aquesta manera, Álvarez va exposar que aquest cas és la “demostració més descarada que les lleis actuals no permeten la llibertat d’exercir l’activitat sindical”, i de la seva banda Gallego va considerar que aquest acomiadament suposa “un incompliment flagrant del tractat internacional de l’Organització Internacional del Treball que determina els drets de llibertat sindical”.

Ubach, per la seva banda, va explicar que “situacions com aquesta són inadmissibles i volem un escarment que serveixi per a altres empreses”, i va concloure que aquest cas demostra que la legislació actual “no està adaptada a la realitat i només beneficia la patronal”. Per això esperen que el Govern compleixi la seva paraula de treballar en la modificació de la Llei de seguretat i higiene en el treball i el Codi de relacions laborals, i que alhora entri una nova llei sindical en un termini curt.

Transfronterers

La reunió també va servir per analitzar la situació dels treballadors transfronterers i la seva descobertura social. El secretari general de CCOO va exposar que van poder “explicitar” a Bartumeu la “preocupació” per la situació d’aquests treballadors. D’aquesta manera, van recordar que a banda de la proposició no de llei que s’està treballant també cal que Andorra i Espanya signin un conveni, però fa falta també que s’avanci en determinades garanties socials i laborals.

Horaris comercials

Finalment, un altre dels aspectes que es va plantejar en la trobada va ser el dels horaris comercials. En aquest sentit, Ubach va anunciar que sembla que l’executiu té la intenció de tirar endavant una comissió en què els sindicats seran presents per avaluar aquesta qüestió, i des de l’USdA creuen que aquesta comissió haurà de servir per fer un debat més ampli en el qual, per exemple, s’avaluï els convenis col·lectius. Ubach va exposar que en aquest aspecte dels horaris comercials el que cal és “un equilibri intel·ligent i sentit comú”, i consideren que tancar aquests vuit diumenges a la tarda és “un granet de sorra en una platja i calen més acords”.

Álvarez va remarcar que des de la Confederació Europea de Sindicats el que es pretén és aconseguir que hi hagi una certa homologació i va recordar que “mesurar l’èxit turístic per les visites és un model que s’esgota en si mateix”, i va concloure que “Andorra està en un moment clau per fer el salt cap a l’excel·lència”.

pdf3.jpg