Les taules de diàleg per al desenvolupament econòmic han donat el primer fruit. De les conclusions de les reunions que van començar el setembre del 2009 n’ha sorgit una llista de trenta punts, o més ben dit, de compromisos, ja que segons va explicar el ministre de Finances, Pere López, han de tenir un caràcter “vinculant a curt termini” i “gens eteri”.
López va ser l’encarregat de presentar-los a la vintena d’entitats que hi han participat.
Segons un document elaborat pel Govern en el qual resumeix les accions que caldrà tirar endavant, una de les iniciatives a les quals es vol donar més pes és a la d’impulsar el Principat com un destí d’activitats relacionades amb la salut i el benestar. És per això que una de les mesures que s’engegaran serà establir “les regles per a l’exercici dels professionals estrangers”, així com garantir als inversors “la transparència i seguretat jurídica necessàries” per afavorir la inversió en centres dedicats a aquests dos sectors. De fet, el plantejament és transversal. El Govern vol realitzar, en cooperació amb la Cambra de Comerç, un estudi de quin és el valor afegit que aporta al país el sector de la salut. A banda, l’executiu vol incentivar la inversió en nous serveis de salut, perquè es converteixi en una àrea d’alt valor afegit, i té la intenció de fer el mateix amb l’educació.
No és l’únic punt en el qual s’esmenta la cooperació amb la Cambra. El Govern ha tornat a plasmar el compromís de no incrementar la pressió fiscal, i en el mateix document declara que tindrà en compte les estimacions que ha realitzat l’entitat sobre l’impost indirecte.
ESTÍMULS PER REDUIR L’ATUR
Una altra de les mesures que el Govern promet és la introducció d’estímuls econòmics per a les empreses que contractin persones inscrites al Servei d’Ocupació. És l’acció estrella de les que estan destinades a reduir el nombre d’aturats. No obstant això, en un altre compromís, s’especifica una nova política en la formació dels treballadors i la reforma del codi de relacions laborals, dos aspectes que, segons ha defensat l’administració socialdemòcrata, han de millorar la situació del mercat laboral. També queda pendent la proposició de llei d’una prestació d’atur contributiva.
Per a tot això, López va anunciar una reconversió de l’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) en una agència de promoció de nous projectes empresarials, que serveixi, a més, per atreure inversió estrangera.