Segona part del debat d’orientació política i dia de farols a la Casa de la Vall. Dijous Jaume Bartumeu havia jugat a doble o res amb una oferta de pacte que donava resposta a la proposta plantejada per ApC fa unes setmanes i que posava el líder de la plataforma, Eusebi Nomen, en una situació en què se li feia molt complicat rebutjar la mà estesa del Govern.
I ahir Nomen va tornar a elevar l’aposta: ja no era suficient el front comú del Govern, el Consell General, els comuns i els sindicats per fer una Administració sostenible, sinó que, a més, calia que aquest front comú iniciés el seu treball amb unes pautes molt concretes.
Dijous, durant el primer dia del debat, el cap de Govern va anunciar que convocaria les taules del front comú que Nomen li havia demanat el 29 d’abril i ahir el president del Grup ApC va afegir noves exigències de contingut a les reunions d’aquest front comú. De les reunions entre el Govern, els grups, els comuns i els sindicats n’havien de sortir diverses conclusions, segons la proposta de resolució presentada per ApC al debat d’ahir. En primer lloc, una revisió del model impositiu –incloent els tributs comunals– que no impliqui un augment de la pressió fiscal. També s’incloïa una revisió de l’estructura de l’administració que impliqui, entre d’altres, aturar la contractació de nous funcionaris i no cobrir les baixes per jubilació. En el capítol de la revisió de les relacions de l’Estat amb els comuns, Nomen va demanar una retallada de les transferències del 25% i la possibilitat que el personal dels comuns sigui intercanviable amb el del Govern. A més, les exigències d’ApC també incloïen fixar límits a l’adjudicació i execució de l’obra pública, revisar l’estructura del finançament de l’Estat i un calendari ajustat de reunions del front comú que permetés incloure les conclusions al Projecte de llei del pressupost per a l’any vinent.
Aquesta última condició ja havia estat plantejada per Nomen durant el debat i Bartumeu es va mostrar disposat a acceptar-la. “Per nosaltres, les reunions del pacte no s’endarreriran, sinó que s’acceleraran; com més ràpid, millor, però no podem forçar el ritme de treball dels sindicats i dels comuns”, va dir el cap de Govern per expressar la seva predisposició –i el seu escepticisme– sobre el calendari demanat per ApC, que implicaria que les conclusions de les taules del front comú haurien d’estar enllestides a final de setembre.
Però la resta de requisits inclosos a la proposta de resolució presentada per ApC van motivar el rebuig dels socialdemòcrates. “Estàvem disposats a acceptar la vinculació del front comú amb el calendari d’elaboració del Pressupost, però no podíem acceptar totes les concrecions”, va dir el president del Grup Socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, que es va mostrar convençut que “ApC podrà proposar a les taules del pacte totes aquestes mesures a algunes de les quals nosaltres hi donarem suport perquè hi estem d’acord”. Més enllà de les paraules del president de grup, els consellers del PS no van voler acceptar la proposta de resolució d’ApC per no anticipar-se a les conclusions a què els grups hauran d’arribar amb el Govern, els comuns i els sindicats. També hi havia la impressió que si els socialdemòcrates transigien altra vegada amb les exigències d’ApC, Nomen tornaria a plantejar noves condicions en els propers dies. I van decidir votar-hi en contra. Amb els 14 vots contraris del PS, les 11 abstencions de CR i els tres vots favorables d’ApC, la proposta de resolució va quedar bandejada. El front comú neix envoltat de polèmica.
Després del desacord, intercanvi de retrets a la Casa de la Vall. La vicepresidenta del Grup Socialdemòcrata, Bibiana Rossa, va acusar ApC d’haver plantejat un «tot o res»i d’haver forçat la negativa del PS a la proposta de resolució. Nomen, per la seva banda, va acusar els consellers de la majoria d’obstaculitzar sistemàticament qualsevol entesa: «Veiem que cada vegada que el Govern i ApC intenten arribar a un acord va el Grup Socialdemòcrata i diu que no, i no és la primera vegada que passa», va declarar.
EL FUTUR DEL FRONT COMÚ / El front comú neix envoltat de polèmica, però no mort. Com a mínim, segons l’opinió dels protagonistes principals. Tant Bartumeu com Nomen es van referir a les futures reunions de l’acord polític nacional, per bé que el primer amb més entusiasme que el segon. Els consellers d’ApC assistiran a les reunions amb la condició ja coneguda: si els resultats del front comú s’inclouen al projecte de llei de pressupost, hi donaran suport. Ara bé, el clima ahir a la Casa de la Vall en finalitzar el debat era més d’eleccions anticipades que de pacte d’Estat, per bé que tots entonessin allò del per nosaltres no quedarà.
Només Bartumeu es va mostrar confiat en la bona marxa de l’acord polític nacional que havia plantejat dijous. En les properes setmanes es reunirà amb cònsols i sindicats i convidarà els grups parlamentaris a les reunions. «Segur que tirarem endavant aquest pacte d’Estat per responsabilitat», va declara el cap de Govern.
EL PS I EL VESSANT SOCIAL / Més enllà de les referències al front comú, el president del Grup Socialdemòcrata va fer una crida a incloure també les polítiques socials al pacte nacional: «L’adopció de respostes a unes situacions que volen un tractament prioritari […] no ens ha de fer oblidar altres qüestions que caldria situar en un vessant més social i proper al ciutadà», va dir Rodríguez, que va recordar les reformes de les lleis laborals que s’estan consensuant entre els socialdemòcrates i ApC. Bartumeu va reconèixer que potser no s’hi havia referit prou en el seu discurs de dijous i va reafirmar el compromís del Govern.