Els agents de circulació i de la policia col·laboraran en prevenció i formació

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 7 de Juliol de 2010

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va formalitzar ahir amb els cònsols majors de les set parròquies la signatura del conveni marc d’atenció ciutadana, prevenció i seguretat. L’acord, que es complementarà amb un document específic per a cada comú, fixarà els àmbits i els protocols de col·laboració entre els agents de policia i els agents de circulació, que se centren en matèria de formació i de prevenció de la delinqüència.

Naudi, que es va incorporar a la reunió de cònsols celebrada ahir a Canillo un cop tractats la resta de punts de l’ordre del dia, va afirmar que l’objectiu del conveni marc consisteix a “disminuir els delictes i les actuacions vandàliques a les parròquies”. Segons va explicar el ministre d’Interior, l’acord preveu que els agents comunals puguin intervenir en casos d’ajuda, contribuir a fer la declaració de petits sinistres en els quals no hi hagi ferits i facilitar les denúncies menors.

En aquest sentit, Naudi va matisar que “per a agressions o accions amb violència tenim els despatxos locals de la policia”, mentre que els agents de circulació poden actuar “quan es tracta de denúncies d’accidents amb danys materials o en casos de molèsties als veïns”.

El titular d’Interior va argumentar que “els agents de circulació, que són més propers, poden denunciar determinades situacions de forma més ràpida i eficaç” o bé avançar-se a l’actuació policial per fer de mediadors i contribuir a calmar els ànims. Naudi va especificar que, en el cas que això no sigui suficient, els agents de circulació “poden avisar els agents de policia si l’assumpte degenera” i va recordar que la legislació actual no els faculta a fer ús de la força.

Pel que fa a la formació en atenció ciutadana, prevenció i seguretat, el conveni marc preveu que el ministeri de l’Interior posi a disposició dels agents de circulació, sempre que calgui, les dependències i el personal dels cossos especials. En aquest sentit, Naudi va explicar que les formacions es convocaran “en funció de la demanda” i que les impartiran tant els efectius del cos de policia com els del departament de bombers.

De la seva banda, el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, va manifestar que l’acord signat ahir anirà “complementat amb un conveni per a cada parròquia, per incloure les especificitats de cada lloc i poder donar un millor servei a la població”. En aquest segon document, que se signarà en els mesos vinents, s’especificarà el procediment i la formació específica per a cada parròquia, segons va afegir el ministre d’Interior.

En aquest sentit, Naudi va argumentar que “on hi ha diferències més substancials és a les parròquies on hi ha centres escolars de secundària i a les que tenen locals d’oci nocturn”. El ministre va fer referència a localitats com el Pas de la Casa o Soldeu-el Tarter, on “a l’hivern hi ha concentració d’activitats i cal una actuació més precisa en cas d’aldarulls o baralles, dins de les competències de cadascú”. Així mateix, Casadevall va afegir que poblacions com Soldeu “multipliquen la població per deu o per vuit a l’hivern”, i que per tant cal arribar a acords específics.

El ministre va concloure que el conveni signat ahir “reforça la figura de l’agent de circulació i el seu reconeixement”, i va afegir que “el fet que siguin persones jurades pot evitar determinades situacions”. Pel que fa a la possibilitat que aquest conveni faci revifar el debat sobre el port d’arma, Naudi va recordar que “amb la legislació vigent és clar que no poden utilitzar equipaments de defensa”, mentre que Casadevall va apuntar que “la majoria de cònsols estan en contra que els portin, així que si la cosa no canvia la idea és continuar com fins ara”.

pdf3.jpg