El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va convidar ahir en el marc de la presa de possessió del nou ambaixador a la Santa Seu, Miquel Àngel Canturri, a fer una “reflexió del que significa la figura dels coprínceps”, assenyalant que aquests representen legítimament el Principat després que el 1993 els ciutadans “van voler institucionalitzar-los”, conscients al mateix temps que “un dels coprínceps era al mateix temps president de la República francesa”, fet que suposa “unes obligacions que no permeten ser-hi més sovint”.
D’aquesta manera, prou explícita, el líder socialdemòcrata va sortir al pas de les últimes crítiques a la visita de Sarkozy sorgides pel fet que aquest realitzi un viatge que durarà des del matí de demà i fins al migdia, sense tenir temps per desplaçar-se a les diferents parròquies. Aquesta limitació temporal, juntament amb les declaracions fetes per Sarkozy l’any passat, en què va amenaçar d’abdicar si Andorra no sortia de la llista negra, són precisament els arguments esgrimits pels cònsols d’Ordino per rebutjar la invitació a l’acte institucional de la Casa de la Vall.
El cap de Govern, que diumenge ja havia comentat a la decisió dels cònsols Bonaventura Espot i Consol Naudí manifestant que aquests sortien “de la missió per la qual van ser elegits, ja que s’han ficat en política nacional”, no s’hi va referir ahir directament. El seu missatge anava destinat a totes les veus crítiques amb la visita de demà. El fet d’institucionalitzar la figura dels coprínceps amb la Constitució, va recordar, comporta “unes conseqüències polítiques determinades”, ja que al mateix temps que es va decidir “mantenir les tradicionals relacions de l’Estat amb l’Església catòlica”, també es va optar per conservar la representació gal.la. “Si algú vol canviar la Constitució hauria de tenir el coratge polític de dir-ho”, va concloure. Hores abans, el president del Grup Parlamentari Reformista, Joan Gabriel, s’havia alineat en declaracions a ATV amb el cònsol Espot posant en el punt de mira els organitzadors d’una visita a la qual Sarkozy s’havia compromès ara fa un any.
VEUS CRÍTIQUES A ORDINO
D’altra banda, durant els últims dies s’han anat posicionant diverses veus crítiques amb el buit institucional en què quedarà demà Ordino si, com així han manifestat, els cònsols no assisteixen a la recepció. Aquestes veus posen en qüestió la “irresponsabilitat” dels que són cridats a ser els representants comunals en declinar la invitació a saludar formalment Sarkozy. El que és una evidència és que Espot, el cònsol, ja és famós a França. Ahir, els primers periodistes gals desplaçats per a la visita de demà posaven en el punt de mira de les seves càmeres un Espot, però no el d’Ordino, sinó el ministre d’Exteriors, fins que alguns presents els van comunicar que aquell no era l’Espot que va dir no a Sarkozy.