El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va reunir-se ahir a la tarda a l’edifici administratiu de Govern amb el del viceprimer ministre i alhora ministre d’Afers Exteriors d’Albània, Ilir Meta, una reunió en què tots dos representants van abordar les relacions amb la Unió Europea.
Mentre que el ministre Espot va manifestar “la voluntat del Govern de negociar un acord d’associació ad hoc que permeti formar part del mercat interior a llarg termini, tenint en compte les especificitats andorranes”, tal com així es va destacar posteriorment en un comunicat enviat als mitjans. El ministre Meta, per la seva banda, va manifestar “la voluntat d’Albània de formar part de la UE”.
En aquest cas, el representant albanès va explicar que el seu país ja va presentar la demanda d’adhesió el 28 d’abril de l’any passat, després de l’entrada en vigor, l’1 d’abril del mateix any, de l’acord d’associació i d’estabilització per avançar en les reformes internes necessàries per formar part de UE.
Mentrestant, Andorra continua el seu procés d’acostament a la UE amb la finalitat d’aconseguir, igualment, un acord d’associació que respecti al màxim les especificitats, fet pel qual des de dijous es compta amb la garantia explícita, per part de França, del seu suport a l’opció que el Principat esculli finalment. Aquesta perspectiva, de fet, figura a l’agenda d’Espot en les darreres trobades diplomàtiques.
MÉS COL.LABORACIÓ DIPLOMÀTICA
Els ministres Espot i Meta van valorar “molt positivament” el nivell de cooperació existent entre tots dos països, mitjançant els diferents organismes internacionals. En aquest sentit, van recordar els lligams en el marc de Nacions Unides, el Consell d’Europa o l’OSCE.
Els dos ministres van convenir també que “és necessari apropar-se i buscar nous eixos de col.laboració, especialment en els àmbits econòmic, cultural i turístic”. En aquest sentit, ahir es va efectuar “la demanda andorrana perquè la República d’Albània pugui acreditar un ambaixador al Principat, amb caràcter no resident, per desenvolupar i estrènyer les relacions bilaterals entre els dos Estats”, segons es va informar a la sortida de la reunió a l’edifici de Govern.
D’altra banda, els ministres van acordar “mantenir el contacte per promoure les excel.lents relacions bilaterals existents entre els dos països”. Espot va estar acompanyat de la directora general d’Afers Exteriors, Eva Descarrega, i de la tècnic d’Afers Bilaterals i UE, Elisabet Fiñana. La delegació albanesa va estar formada, a banda del viceprimer ministre i alhora ministre d’Afers Exteriors, Meta, per l’ambaixador d’Albània a Espanya, Kastriot Robo, el conseller Virgjil Muçi, i el ministre-conseller a l’Ambaixada d’Albània a Espanya, Ilir Shqina. De fet, en cas que tiri endavant l’opció d’acreditar un ambaixador albanès a Andorra, Robo podria ser l’encarregat de dur a terme aquestes funcions.
Els ministres, que es van reunir a demanda d’Espot, després de la invitació que aquest va transmetre a Meta durant la seva participació a la reunió de l’OSCE al Kazakhstan, van abordar també la situació actual dels Balcans. Albània és una República independent des de l’any 1991 i es troba situada al sud-est d’Europa, a la zona dels Balcans. Fronterera amb Montenegro i Sèrbia, té una població formada per 3,5 milions de persones.