El Govern vol consolidar el Servei d’Ocupació com a eina perquè els aturats puguin accedir a la formació laboral. Es tracta d’un dels objectius que haurà d’afrontar la Taula Permanent de la Formació en el Treball, segons va avançar ahir la primera secretària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Maria José Espinosa, que va assistir a la primera reunió de la comissió el 21 de juliol com a representant del sindicat.
Espinosa va qualificar com a “fonamental” aquesta iniciativa, ja que “en aquest país no hi ha pràcticament res en aquest àmbit”. De fet, la primera secretària de l’USdA va admetre que “el Servei d’Ocupació ha començat a fer formacions amb les persones que estan a l’atur de manera molt experimental”, mitjançant la col·laboració amb determinades entitats, com ara Ski Andorra. No obstant, la representant dels treballadors va afegir que el projecte del Govern passa per “fer-ho de manera molt consolidada”.
D’aquesta manera, la taula permanent, que és de caràcter consultiu, haurà de treballar per assessorar el Govern sobre “com poder formar mentre la persona està a l’atur amb l’objectiu de reinserir-la al mercat laboral de la millor manera”. Així mateix, Espinosa va apuntar que “de vegades les empreses no troben el que busquen, així que hem de poder tenir un contacte molt directe amb l’empresa per preveure què es pot necessitar a curt i mitjà termini i poder dirigir la persona que ha perdut la feina perquè pugui trobar una activitat laboral”.
Espinosa considera que caldrà “treballar per aconseguir que la formació dins el treball sigui completament necessària, obligatòria i normalitzada, perquè els treballadors tinguin carrera professional”. Sobre aquesta qüestió, la representant dels empleats es va mostrar decebuda amb la situació actual, en considerar que “pots entrar a treballar del que sigui i passar-te tota la vida d’ajudant sense tenir opcions d’especialitzar-te i de millorar”.
La taula de treball haurà de servir per analitzar les contribucions que es pot fer en aquest camp des de la iniciativa pública i la privada. Així, la primera secretària de l’USdA va avançar que “s’està estudiant mesures per fomentar la formació dins el treball per la via de subvencions, alliberament d’impostos o altres iniciatives”.
Després d’una primera reunió en què es va presentar el funcionament de la comissió, en les properes trobades els membres de la taula permanent hauran de començar a aprofundir en aquests punts. En la trobada inaugural, celebrada fa dues setmanes, es va configurar un calendari que preveu sis reunions fins a finals d’any, la primera de les quals tindrà lloc a principis de setembre.
La reunió, que va ser presidida per la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va comptar amb la ministra d’Educació i Cultura, Susanna Vela, i altres representants governamentals. Pel que fa als agents socials, hi van estar representats l’USdA, el Sindicat Andorrà dels Treballadors (SAT), el Sindicat Andorrà de Treballadors d’Hostaleria i Comerç (Sat2tico), la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial d’Andorra (CEA) i la PIME.
La PIME proposa arribar a convenis amb els països veïns per tenir un accés més gran a la formació ocupacional
El president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra (PIME), Marc Aleix, va incidir ahir en la importància que l’aturat tingui l’accessibilitat més gran possible a la formació ocupacional i va advocar per arribar a convenis amb els països veïns per poder abraçar més àmbits.
“L’empleat que es queda sense feina ha de poder destriar la formació que vol cursar”, va apuntar el president de la patronal, que va afegir: “Si un determinat curs no existeix a Andorra, hauríem de posar les bases perquè es pogués fer fora.” Segons el president de la PIME, aquesta opció facilitaria “tenir un màxim de formacions amb preus que Andorra pugui assumir”.
Aleix va fer aquesta proposta en el marc de la primera Taula Permanent de la Formació en el Treball, en què va fer palesa la tradicional falta de formació que hi ha al país. El responsable de la patronal considera que “fins ara no s’ha fet res perquè els negocis funcionaven sols” i espera que la inversió en formació serveixi perquè “el nombre d’aturats no augmenti”. En aquest sentit, Aleix creu que la iniciativa del Govern de crear una taula consultiva pot donar els seus fruits “sempre que parlem de coses reals”.
El SAT demana una reflexió sobre el canvi d’orientació
El secretari general del Sindicat Andorrà dels Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va avisar durant la primera reunió de la Taula Permanent de la Formació en el Treball de la necessitat d’“analitzar quin canvi d’orientació econòmica hi haurà al país” abans de començar a “reciclar els treballadors”.
Fornieles es va mostrar favorable a formar els treballadors perquè puguin “fer un canvi de professió” quan minvi la demanda laboral en un sector determinat. No obstant, el responsable del sindicat creu que perquè la iniciativa sigui eficaç val que aquest reciclatge ocupacional es faci d’acord amb aquest canvi d’orientació econòmica.
Així mateix, Fornieles creu que la formació ocupacional s’ha de “regular molt bé i que no només sigui controlada pel patró”, que hauria de compensar la formació dels empleats amb una remuneració més gran i hauria de permetre que “els treballadors s’organitzin”.