Bartumeu substitueix Rodríguez per Bonet al capdavant de Salut

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 de Setembre de 2010

Nova remodelació del Govern socialdemòcrata. La fins ara ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, deixa l’Executiu per encapçalar la missió preparatòria de la presidència andorrana del Consell d’Europa i serà reemplaçada per Sílvia Bonet, membre del consell d’administració de la CASS i militant socialdemòcrata.

Aprofitant aquesta remodelació, el Govern també es dotarà d’un portaveu, càrrec inexistent durant aquest mandat. L’escollit serà el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé, que ampliarà les seves atribucions.

Rodríguez es farà càrrec de l’organització de la presidència del consell de ministres del Consell d’Europa que Andorra assumirà des del novembre del 2012 fins al maig del 2013. Segons va informar ahir l’Executiu, assumir aquesta presidència «comporta una enorme tasca diplomàtica i administrativa que per a un microestat suposa un repte que s’ha de preparar amb temps suficient, per no caure en improvisacions. La fins ara ministra és considerada la persona idònia pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, per assumir aquesta empresa.

La remodelació del Govern es completa amb el nomenament de Bruno Bartolomé com a portaveu de l’Executiu. El secretari d’Estat d’Interior continuarà desenvolupant les seves funcions al Ministeri, funcions que haurà de fer compatibles amb les de divulgar l’obra de Govern. Fins ara, els socialdemòcrates havien optat per no usar la figura del portaveu, però el nomenament de Bartolomé servirà també per descarregar de feina Bartumeu, ja que el cap de Govern havia assumit de facto les tasques de portaveu.

PERFIL MASSA TÈCNIC / Sobre les causes del canvi de Rodríguez per Benet, els socialdemòcrates es mantenien ahir en silenci. La vinculació de la nova ministra amb el corrent intern Esquerra Socialista i les crítiques que alguns membres d’aquest corrent havien fet cap a algunes actuacions de Rodríguez poden fer pensar en una relació entre aquelles crítiques i el relleuministerial.

Fonts del Govern van desmentir ahir aquest extrem, tot i que van reconèixer que el motiu era que el perfil de la fins ara ministra era massa tècnic i poc polític. Segons les mateixes fonts, la mateixa ministra havia expressat en alguna ocasió la seva dificultat per encaixar en el perfil polític del Govern. Per totes aquestes raons, i no pas per una cessió a pressions del partit, s’ha optat pel canvi, asseguren a l’Executiu.

CRÍTIQUES DE CR / Les reaccions de l’oposició a la remodelació del Govern no es van fer esperar. La portaveu reformista, Montserrat Gil –predecessora, a més, de Rodríguez al capdavant del ministeri– va valorar el canvi al capdavant del Salut, Benestar i Treball amb elogis a la ministra sortint: «És una persona molt vàlida, tècnicament molt solvent, va treballar amb nosaltres quan jo estava al capdavant del ministeri i es mereixia tota la meva confiança», va declarar. Per Gil, Rodríguez és «la ministra més ben preparada tècnicament i això ésmolt important en un ministeri com el de Salut». «La sanitat, com l’educació, no pot ser política », va concloure.

El president del Grup Reformista, Joan Gabriel, va descriure el relleu ministerial com un nou exemple de «cansament, incapacitat i improvisació». En declaracions a l’ANA, el líder de CR va lamentar la inestabilitat que suposa que el Govern de Jaume Bartumeu hagi afrontat ja «quatre crisis» en només un any i mig, en referència a altres cessaments o remodelacions del gabinet.

«ESQUERRA ESTANCADA» / En una línia similar a la dels reformistes es va expressar el president del Grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, per qui el nomenament de Bonet «marca una línia que està agafant el cap de Govern d’enduriment, tancant- se vers els independents i la gent que pensa diferent de l’esquerra estancada». En declaracions a l’ANA, el líder de la plataforma va assegurar que l’Executiu perdia amb Rodríguez «un dels seus ministres més ben preparats tècnicament».

pdf3.jpg