El Consell de Ministres va aprovar ahir el decret de regulació del funcionament de l’organització en xarxa de l’atenció sanitària i sociosanitària, segons va informar el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu. L’aprovació d’aquest text per part del gabinet de Jaume Bartumeu comportarà un reforçament del servei d’atenció primària com a «porta d’entrada al servei sanitari».
Bartolomé va assenyalar que el decret té com a finalitat l’organització en xarxa, que servirà per a facilitar als pacients el seguiment d’un itinerari clínic que permeti, segons va explicar el Portaveu, posar-los en el centre de la xarxa per tal d’atendre’ls de manera «integral». Tot i això, ahir no es van poder conèixer més detalls de com es realitzarà aquest itinerari a partir d’ara, ja que serà la titular de Sanitat, Benestar i Treball, la ministra Sílvia Bonet, qui exposi ja de cara a la setmana vinent aquesta planificació.
De moment, el primer pas consistirà en informar durant el que resta d’aquesta setmana els diferents organismes que formen part de la xarxa d’atenció sanitària i sociosanitària, els agents que, de fet, seran els principals protagonistes d’aquests canvis amb els quals el Govern pretén promoure l’atenció local. D’aquesta manera, els detalls dels quals informarà Bonet seran d’un caire més logístic, mentre que l’essència del les millores es resumeix en una major aposta per a cobrir «una vella aspiració del departament de Salut», segons Bartolomé.
Accions específiques / El Portaveu va avançar que es consolidarà un circuit establert a l’hora de ser atès i que els pacients l’hauran de seguir, un fet que facilitarà, segons va indicar, l’organització de tots els recursos sanitaris.
Bartolomé va explicar que el decret dóna sortida a unes demandes que des de fa temps el Departament de Salut venia realitzant per tal de millorar i reforçar tot el servei d’atenció primària i concretar el marc de l’itinerari que ha de seguir el pacient.
D’altra banda, també es va afegir que es preveu poder desenvolupar accions específiques en problemàtiques de salut concretes com les cures pal·liatives, la gent gran, la diabetis, l’atenció domiciliària i l’atenció materno-infantil, entre d’altres vessants.
La línia de bonet / La nova ministra de Salut, Benestar i Treball, que va jurar el càrrec el passat setembre en substitució de Cristina Rodríguez, va entrar amb la finalitat de «reforçar l’atenció social a les persones», segons va assenyalar Jaume Bartumeu en el marc de la presa de possessió. Bonet, que ja ha tingut un temps per analitzar tots els temes de la cartera ministerial, confirma així la voluntat manifestada.