Albert Roig
Tot i l’anunci fet a bombo i platerets per part de la presidenta del grup parlamentari liberal, Conxita Marsol, en el marc de la recepció nadalenca del copríncep episcopal, Joan Enric Vives, el dijous 20 de desembre, la comissió legislativa de Política Exterior, reunida ahir amb la compareixença de la ministra Meritxell Mateu, no va entrar a debatre sobre l’acord que ha de regular les relacions entre la Santa Seu i el Principat.
El nou president de la comissió, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, va argumentar que no formava part de l’ordre del dia ni constava en els punts que s’havien pactat prèviament. Però les declaracions de Marsol al Palau Episcopal dijous passat, amb referència al contingut del concordat entre Andorra i el Vaticà i l’avançat estat de les negociacions, així com l’anunci de la compareixença en la comissió de la ministra d’Afers Exteriors per explicar la qüestió, van obligar ahir Meritxell Mateu a treure el tema encara que fos al final de la reunió.
Amb tot, les explicacions de la ministra no van donar per gaire més que per anunciar un estat avançat de les negociacions sense entrar al detall, justificant la seva intervenció sobre aquest punt, malgrat no estar a l’ordre del dia, perquè el copríncep episcopal n’havia parlat en el seu discurs nadalenc.
Sobre aquest tema, Jaume Bartumeu va ser ahir molt explícit: “No és amb la ministra amb qui n’hem de parlar”, referint-se que l’acord amb la Santa Seu és un tema d’Estat i per tant ha de ser el cap de Govern qui s’assegui a parlar-ne amb els grups de l’oposició. “Si el Govern creu que només amb catorze consellers generals pot tirar endavant un tema d’Estat com aquest”, va declarar Bartumeu, “es pot trobar com amb el conveni d’educació amb Espanya”, quan socialdemòcrates i centristes van votar-hi en contra i els liberals es van quedar sols defensant-lo.
Bartumeu ja va anunciar ahir que “si Pintat no ens dóna explicacions abans sobre el concordat, portarem el tema a debat parlamentari en la primera sessió de control al Govern”, que no es produirà fins al mes de març vinent amb la represa del curs parlamentari.
Un altre aspecte que va planar durant la reunió de la comissió de Política Exterior va ser la proposta que en el seu dia va fer Juli Minoves, aleshores ministre d’Afers Exteriors, als grups parlamentaris per establir la comissió legislativa com a marc de consens per negociar el contingut del concordat.
En aquell moment des del grup parlamentari socialdemòcrata es va voler constatar la inconstitucionalitat d’aquesta proposta, perquè la política exterior és competència exclusiva del Govern. Els liberals, però, ho van veure bé i ho van reafirmar a través d’una carta adreçada al ministre el 27 de març, en què la presidenta del grup, Conxita Marsol deia que “ens plau comunicar-vos que el grup parlamentari liberal accepta la seva proposició” de participar conjuntament amb el Govern en les negociacions del concordat, i ja nomenava “com a representants d’aquestes converses el M. I. Sr. Jaume Serra i el M. I. Sr. Emili Prats”, tots dos membres de la comissió.
Ahir Jaume Serra, vicepresident de la comissió, va dir que la postura dels socialdemòcrates en aquells moments va evitar establir canals de consens i que “se’n va anar en orris perquè el PS no ho va voler”. Tot i això, Serra reconeixia que per mandat constitucional els temes de política exterior són competència del Govern, però va afegir que “des del grup parlamentari liberal donem ple suport a les negociacions” que el Govern manté amb la Santa Seu. Serra va afegir que espera que aviat el Govern informi sobre la qüestió.
La parlamentària centrista Lurdes Font va considerar també la importància del tema i, per tant, va reclamar que “s’informi perquè és un tema que requereix un pacte d’Estat” entre les tres forces polítiques representades en el Consell General. Font no va descartar una interpel·lació al Govern sobre aquest tema si “el cap de Govern no n’informa abans”.
Conveni antidopatge
A part del tema del concordat, la ministra d’Afers Exteriors va comparèixer per explicar la llista de convenis internacionals als quals Andorra té previst adherir-se en els pròxims mesos. Un dels més destacats és el de la Unesco contra el dopatge. Tots els parlamentaris van estar d’acord a ratificar en la propera sessió del Consell General aquest conveni, en què es dóna un marc legal reconegut internacionalment en la lluita contra el dopatge (vegeu BONDIA d’ahir). Aquesta adhesió és imprescindible perquè els esportistes andorrans puguin competir internacionalment a partir del 2009, al mateix temps que estableix les bases per assegurar que els governs prenguin accions contra el dopatge en l’esport.