Finalment, els deu diumenges festius anuals per als treballadors dels comerços són una realitat. L’acord verbal entre comerciants i Govern, incomplert segons algunes veus, va quedar ahir transformat en llei.
El que va començar com un debat pel decret del Govern d’obligar a tancar deu tardes de diumenge és ara nou marc normatiu. El Consell General va decidir per una àmplia majoria, i sense cap vot en contra, que els horaris comercials passin a estar regulats per llei, en lloc de per decret, tal com es feia fins ara.
El text entrava a la cambra amb l’acord previ del Partit Socialdemòcrata i Andorra pel Canvi, un consens al qual no es va voler sumar Coalició Reformista, a través de l’abstenció. Les raons que va exposar CR, en la intervenció de la consellera Conxita Mora, van fer referència a alguns trets del text final que consideren desencertats. Un és el referent a l’impost que s’ha introduït per a aquells establiments que tinguin permís per obrir les vint-i-quatre hores. Es tracta d’un tribut de vint euros anuals per cada metre quadrat que Nomen va descriure com un avenç per la possibilitat de flexibilitzar els horaris de determinats tipus de botigues.
Mora el va titllar d’impost “erroni”, i va afegir-hi que demostrava que la llei s’havia elaborat “per quedar bé sense gastar res”. A banda, Mora va exposar que als països de l’entorn es tendia cada vegada més a la flexibilitat dels horaris i de les normes, i que per tant “el text no és prou flexible ni aporta les solucions que el país necessita”.
Poc després, el socialdemòcrata Jordi Cadena va defensar la proposta tot replicant-li que “es tracta de ser més flexible i més lliure sense necessitat de ser salvatge”, en referència amb les condicions de feina que suporten alguns treballadors.
OBERTURA 109 DIES FINS A LES NOU
Una altra de les propostes que va quedar ahir convertida en realitat és la que fixa un màxim de 109 dies de l’any en els quals les botigues poden obrir fins a les nou del vespre. A banda dels 52 dissabtes que previsiblement té l’any, els consellers d’ApC i del PS han acordat afegir-hi 57 dies més, que caldrà situar en els períodes de més afluència de visitants.
El conseller d’Andorra pel Canvi Eusebi Nomen va ressaltar que el text s’havia basat en els horaris tradicionals, i va assenyalar la virtut que tots els preceptes de la llei es podrien modificar “si hi ha un conveni col·lectiu o acord empresarial que així ho estableix”. Així mateix, va assenyalar la bona sintonia de treball amb els socialdemòcrates i va agrair “les esmenes constructives del PS perquè milloren molt el text inicial”. També va apuntar que era un primer pas per “fer flexible el comerç”.