Jiménez reitera el suport d’Espanya en l’acostament d’Andorra a la UE

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Gener de 2011

La ministra d’Afers Exteriors i Cooperació d’Espanya, Trinidad Jiménez, va visitar ahir Andorra per reunir-se amb el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i el cap de Govern, Jaume Bartumeu. Les converses van constatar «les sòlides relacions» entre tots dos països, en paraules de Jiménez, i van servir també a la representant espanyola per afirmar que el país veí del sud «no escatimarà cap esforç» per tal d’ajudar a Andorra a «cercar els millors espais de col·laboració i les millors formes de relació» amb la Unió Europea (UE).

En aquest sentit, la ministra espanyola va assenyalar que el seu predecessor, Miguel Ángel Moratinos, «ja va tractar un major impuls» d’aquest acostament andorrà a la UE, al temps que va donar prioritat a «la iniciativa de veïnatge interior» des d’una mateixa perspectiva, la de trobar un encaix ajustat a les necessitats d’un microestat com Andorra. Per la seva part, Espot va mostrar la seva confiança en els representants ibèrics a l’hora d’ajudar el Principat en el seu camí cap a la UE amb la perspectiva d’una associació ad hoc: «Espanya ens ajudarà, ens farà costat i tindrem un bon amic en el qual ens podrem recolzar», va dir.

Això, evidentment, si el país fa l’aposta per aquest acostament, que en un primer moment passaria per l’acord monetari, actualment en plena fase de debat pel que fa a la idoneïtat del mateix i, especialment, en referència a les salvaguardes dels interessos econòmics interns. Mentre que la posició d’Espot és la mateixa que la de l’Executiu socialdemòcrata, és a dir la de solidificar pas a pas aquest acord prenent, això sí, totes les cautel·les, la ministra Jiménez va posicionar-se en una mateixa línia: «El futur d’Andorra passa per una plena incorporació a l’escenari internacional», va dir, fent referència també com a un pas imprescindible una relació més pròxima a la UE.

A més, Jiménez va confiar en què aquestes passes es podran donar amb molta més facilitat després d’haver superat l’etiqueta de paradís fiscal fixada per l’OCDE amb la sortida de la llista grisa el passat mes de febrer i, especialment, un cop entri en vigor l’homologació fiscal, que compta bàsicament amb la reforma de la imposició directa com a principal aval per aconseguir en un breu termini un Conveni per a Evitar la Doble Imposició (CDI).

Tot i que la delegació espanyola no va concretar quan es podrà concretar el CDI, Espot va assenyalar que ja s’han iniciat les converses en aquesta matèria. Jiménez va ampliar, però, que per aconseguir la màxima embranzida en l’acostament a la UE, seran importants també els passos que a nivell laboral i social es puguin donar també en la línia de l’homologació, uns treballs en què actualment treballa la Comissió Trilateral (Andorra, França i Espanya).

Revisió del trilateral / Precisament en aquest àmbit, el del tractat trilateral, Espot va indicar que «cal millorar els acords signats» per superar «problemes» sorgits de l’evolució de «la situació dels espanyols a Andorra i dels andorrans a Espanya», un aspecte en què, tal i com va expressar la ministra «hi ha la voluntat d’agilitzar els treballs pendents i garantir la igualtat de tracte». És per aquest motiu que, situacions com la dels permisos de residència i treball dels andorrans a Espanya, segons Espot, necessiten una revisió. Jiménez va recordar que han passat dos anys des de la última reunió de la Comissió Trilateral i va afirmar que Espanya «vol rebre el més aviat possible una delegació andorrana» i continuar treballant en el tractat.

Kosovo, N-145 i cordó umbilical / Un altre dels temes sobre els quals va girar la reunió de Jiménez amb els representants andorrans va ser el futur reconeixement que Andorra farà de Kosovo, tot i que, tal i com va recordar la ministra, Espanya no ha fet aquest pas pel fet que va ser «una decisió unilateral» d’aquesta jurisdicció, tot i que com a rerefons hi ha l’encaix del País Basc i Catalunya a l’Estat espanyol i possibles processos futurs. Jiménez va afirmar que Andorra és «sobirana» per decidir aquest reconeixement, mentre que Espot va assenyalar que el temps que ha transcorregut des que la majoria d’estats van reconèixer Kosovo, amb el paral·lel stand by andorrà, ja demostra l’interès per preservar les bones relacions.

En el cas de la finalització de les obres de la carretera N-145 que uneix La Seu d’Urgell amb Andorra, Jiménez va reiterar el missatge que havia ofert la setmana passada el ministre de Foment, José Blanco, és a dir, que hi ha una partida d’11 milions d’euros que serà activada per tal de finalitzar durant aquest any les obres.

Pel que fa a l’acord que permeti a les mares andorranes donar sang del cordó umbilical al Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, on ja hi ha entesa entre la Generalitat catalana i el Govern andorrà però encara falta el vistiplau de l’Executiu espanyol, la ministra –que fins fa poc assumia la cartera de Sanitat– va apuntar que aquest està «molt avançat» i que aviat se signarà, ja que «únicament manquen algunes petites modificacions» pendents de resoldre pel servei jurídic del Ministeri d’Afers Exteriors.

Màxima complicitat / A banda dels temes en cartera, la visita de Jiménez a Andorra va evidenciar les bones relacions amb el país veí. Mentre que la ministra espanyola va assenyalar que aquestes relacions passen per un molt bon moment i que, a més «es mantindran i s’enfortiran» els vincles, Espot va apuntar que la visita en sí mateixa va ser «un fort signe d’amistat». Nogensmenys, la d’ahir va ser la tercera visita oficial de Jiménez a l’exterior, després de França i Portugal.

pdf3.jpg