El Govern defensa la protecció de dades davant una consulta d’ApC

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 de Gener de 2011

El Govern va emetre ahir un comunicat de premsa en el qual defensa «el compliment de la legislació sobre la protecció de dades dels treballadors de la Funció Pública» després de la demanda formulada pel president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, per tal de saber «els funcionaris amb reserva de plaça», inclòs el seu nom.

En aquest sentit, el Govern va considerar que «el dret dels consellers generals a ostentar informació no és un dret absolut», en el sentit que és necessari «posar en relació» aquestes demandes i «fer-les compatibles» amb «altres drets fonamentals i llibertats públiques que es puguin veure afectats», com és el cas de la legislació en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

És per aquest motiu que l’Executiu va lamentar com «una altra vegada, el senyor Eusebi Nomen fa plantejaments demagògics i populistes fruit d’una obsessiva voluntat de menystenir i desmerèixer les persones que treballen a l’Administració Pública» i que han volgut exercir «el seu legítim dret a ostentar un càrrec o funció política, institucional o professional, acollint-se a les disposicions establertes en la Llei de la Funció Pública».

El comunicat del Govern va arribar després que la setmana passada l’Executiu trametés a la Sindicatura una documentació complementària en relació a la demanda d’informació d’ApC. Aquestes dades incloïen «el sumatori total de sous que corresponen a les persones que avui en dia cobreixen les places que tenen reservades els funcionaris que tenen reserva de plaça per estar exercint diversos càrrecs polítics o de confiança política.

Els límits de la informació / En aquest sentit, el Govern ja va informar, tal i com va recordar al comunicat, que actualment hi ha 39 funcionaris que es troben en situació de reserva de plaça però que, al mateix temps, «no han estat cobertes» en la seva totalitat. Concretament, la nòmina global i mensual del mes de novembre del 2010 hauria estat, en cas d’ocupar tots els lleis acord a la legalitat, de 116.371,71 euros, tot i que només se n’han cobert 27, és a dir 12 menys que les permeses, per un cost de 57.337,06 euros.

En aquest cas, el Govern va assenyalar que, tot i especificar fins i tot «la relació dels llocs o càrrecs actualment ocupats o exercits pels 39 funcionaris que es troben en situació d’excedència amb reserva de plaça» d’acord a la legalitat, el fet d’anar més enllà en la informació entraria en conflicte amb el dret de la protecció de dades personals. Segons l’Executiu, a més, d’aquesta relació de càrrecs «és fàcil arribar a la conclusió que una bona part no exerceixen càrrecs que es puguin considerar polítics ni, menys encara, estiguin seguint una carrera política».

Pel que fa al terme de «carrera política» emprat per Nomen en formular la seva pregunta, des del Govern es va assenyalar que la pròpia expressió té un «sentit capciós». De fet, l’expressió ha estat emprada en les diferents crítiques de la plataforma al Consell General a l’hora de debatre el límit temporal a les reserves de plaça per part del funcionariat.

A la nota elaborada pel secretari d’Estat de Funció Pública, Marc Miró, s’exposa com entre els 39 funcionaris amb una excedència amb reserva de plaça hi ha fins a 17 categories, amb càrrecs clarament identificables amb la persona que els ostenta. D’acord amb la llei, aquesta sol·licitud d’excedència amb reserva de plaça és obligatòria a l’hora d’assumir fins a 16 tipologies de càrrec. Concretament, entre els 39 funcionaris hi ha cinc consellers generals, tres secretaris d’Estat, un secretari general del Govern, un cap del gabinet del cap de Govern, cinc consellers de comuns, un ministre, un interventor del Govern, dos interventors de comuns, tres secretaris generals de Comuns, dos cònsols menors de Canillo i Ordino, quatre de relacions especials a Govern, dos de relacions especials a Comuns, un cap de gabinet del cònsol major d’Andorra la Vella, cinc secretàries de ministre, un membre del Tribunal de Comptes, un cap de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades i un inspector de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades.

Sense cap «sobrecost» / Amb tot plegat es constata, segons el Govern, que Nomen «ha llançat afirmacions no fonamentades quant a un suposat, i negat pels fets, sobrecost per a l’Estat de la cobertura dels llocs reservats mitjançant la contractació o el trasllat de personal eventual». En aquesta línia, «la nòmina del funcionariat no només no ha augmentat, sinó que ha disminuït» i, tal i com va recordar el Govern al comunicat,els 39 funcionaris en excedència estan rebent, com és evident, el seu salari per l’actual funció.

pdf3.jpg