El consell de ministres va aprovar ahir el reglament que establirà com s’han de tractar les demandes d’informació fiscal que arribin dels 17 països amb els quals s’han signat acords d’intercanvi.
El text, segons va assegurar el portaveu de l’executiu, Bruno Bartolomé, s’ha elaborat fent consultes tant a l’Associació de Bancs (ABA) com a l’OCDE, i té en compte “les garanties de qui té un compte a Andorra”. Des del Govern, s’assegura que les peticions no podran ser “genèriques” i que hauran d’estar molt fonamentades i argumentades, fet que “garantirà el secret bancari”.
La normativa obligarà que les demandes que arribin incloguin, entre d’altres detalls, la identitat de la persona de qui es busca informació, el període objecte de la petició, la naturalesa de les dades i, especialment, els motius pels quals se sol·licita, i “elements i indicis que la justifiquin”. El ministeri de Finances serà “l’autoritat única” responsable de resoldre les peticions i, en principi, es considera que, ara per ara, hi ha prou personal per poder atendre totes les que es trametin en virtut dels convenis rubricats.
Segons va indicar el portaveu del Govern, al text no hi ha cap termini establert per respondre, sinó que dependrà “del tipus de demanda”. El reglament també estipula les possibilitats de recurs que té la persona de la qual es demani informació. Bartolomé va mostrar-se convençut que, amb la normativa en vigor, tothom “respectarà les normes del joc” i que això permetrà reforçar la imatge internacional tant “del país” com “del sector bancari”.
El portaveu de l’executiu va recordar que fa uns dies, el 10 de febrer, va entrar en vigor el conveni d’intercanvi d’informació fiscal amb Espanya. En aquestes dues setmanes, va assegurar, les autoritats de Madrid encara no han tramès cap demanda de dades de ciutadans espanyols que puguin tenir comptes al Principat. La resta d’acords, va apuntar, tenen dates diferents d’inici. Així, justament ahir va entrar en vigor el signat amb Suècia.