El dia 24 de novembre es votarà la consideració de la llei de l’IVA

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 8 de Novembre de 2011

La Junta de Presidents va acordar ahir convocar una sessió ordinària per al dia 24 de novembre on, entre d’altres qüestions, es votarà la presa en consideració de la proposició de llei de l’impost sobre el valor afegit (IVA) presentada pel Partit Socialdemòcrata, segons va informar l’ANA. Precisament, ahir es va publicar el criteri del Govern respecte a aquest text, que és favorable tot i que fa esment de les diverses mancances i adequacions que es faran per la via d’esmenes. Pel que fa als tipus impositius proposats pel PS, el Govern creu que es poden modificar en funció de l’anàlisi de la recaptació dels últims anys dels tributs indirectes i dels models de simulació que es facin amb els tipus del nou tribut.

Tal com ja havien anunciat el Govern i el grup parlamentari demòcrata, entre els punts a modificar hi ha el sistema de liquidació de les importacions de béns per tal que sigui a la duana en lloc de ser una autoliquidació, perquè el Govern considera que amb el sistema que proposa el PS hi ha un greu risc en la recaptació de l’impost.

Segons el criteri de Govern, cal solucionar aspectes com la compatibilitat entre l’impost de transmissions patrimonials i l’IVA, regular les operacions internes exemptes, avaluar què suposa econòmicament el dret a devolució que s’introdueix, i corregir els problemes que tenen els règims especials per a les franquícies i per a les prestacions de serveis d’assegurança.

També es creu necessari introduir un règim simplificat i, pel que fa al tipus incrementat del 8% per als serveis bancaris i financers, el Govern considera que per no crear una doble imposició, només han d’estar subjectes al tribut les comissions pels serveis bancaris.

ALTRES PUNTS / D’altra banda, la sessió de Consell General del dia 24 de novembre servirà per elegir la Comissió Permanent, examinar i aprovar les liquidacions de comptes del 2008 i 2009 del Consell General i de l’administració general, examinar i aprovar l’informe del Tribunal de Comptes sobre les despeses electorals de les eleccions del 3 d’abril, i votar el projecte de llei de crèdit extraordinari per al seminari de formació dels avaluadors del Greco.

La Junta de Presidents celebrada ahir també va servir per acordar que el Tribunal Constitucional se situarà a l’antiga casa de la Sindicatura, i per ubicar el Raonador del Ciutadà i l’Agència Andorrana de Protecció de Dades a la planta -5 de l’edifici del Consell General, i el Tribunal de Comptes a la planta -3. A més, s’ha quedat a l’espera que el Govern faci propostes al Consell General per ubicar altres serveis. Finalment, s’ha fixat una nova sessió de preguntes per al dia 1 de desembre.

Les 54 esmenes del PS volen retornar al text inicial

Les 54 esmenes que ha presentat el grup parlamentari socialdemòcrata als projectes de llei de modificació dels tres nous impostos directes tenen per objectiu «mantenir i retornar» als textos vigents. El president del grup, Jaume Bartumeu, va explicar que el que es vol és no perjudicar la imatge d’Andorra com a país amb una fiscalitat baixa però homologable, i alhora no perjudicar els ingressos de l’Estat, segons va informar l’ANA. De fet, el PS considera que les modificacions aportades pel Govern introdueixen tractaments diferenciats i excepcions «perquè determinades empreses paguin menys impostos dels que els pertocaria». D’aquesta manera, Bartumeu va assegurar que s’estan buidant de contingut els tres impostos i que no seran homologables per signar convenis de no doble imposició.

El grup parlamentari socialdemòcrata argumenta que ha presentat totes aquestes esmenes «amb la finalitat d’intentar salvar la reforma tributària de la devaluació a la qual la pretenen sotmetre els projectes presentats pel Govern».

En aquest sentit, les propostes de modificació del Govern demostren, segons els socialdemòcrates, «una clara voluntat de trencar la continuïtat d’una reforma que és indefugible si hom vol aconseguir una negociació positiva de convenis per a impedir la doble imposició» i si es pretén «realment afavorir que els professionals i empresaris d’Andorra puguin exportar serveis i béns sense càstigs fiscals en els països de destí».

L’APORTACIÓ DE DA / De la seva banda, el grup parlamentari demòcrata també va presentar ahir diverses esmenes, totes de caire tècnic que no modifiquen el contingut de les modificacions, tal comva explicar el president de la Comissió de Finances, Martí Salvans, a l’ANA. Salvans va afegir que no comparteix les opinions del PS i que és evident que DA no té cap tipus d’interès en fer unes modificacions que puguin anar contra a la posterior signatura de convenis per evitar la doble imposició, ja que és un dels grans objectius del nou marc fiscal.