«Jo de fet volia obrir la botiga a Andorra Andorra per dir la veritat, però Cook [director executiu d’Apple] va insistir amb Liechtenstein després d’arreglar-se les dents aquí l’estiu anterior», va explicar el director d’estratègia comercial a Europa d’Apple, Dolph Hallestrom. És a dir, el gegant de la informàtica havia estudiat ubicar al Principat un megastore i finalment aquest magatzem va a Vaduz, Liechtenstein. Es tracta de la botiga més gran d’Apple a Europa, amb més de 13.000 metres quadrats –poc menys del doble que el magatzem localitzat a Londres. Així ho recolliria el diari The Copenhagen Post l’1 d’abril –dia en que es fan tradicionalment les innocentades a la premsa francesa (poisson d’avril) i, també, a la premsa anglosaxona (april fool)–, informant que l’obertura seria al setembre següent, segons n’informava el blog tuaw.com.
The Compenhagen Post hauria demanat a Hallestrom per què Apple havia decidit instal·lar tal magatzem en un país tant petit, i en la seva resposta, el director d’estratègia comercial va apuntar a les condicions econòmiques i a la bellesa del paisatge: «Liechtenstein és un paradís fiscal, que també passa per tenir el segon PIB per càpita més elevat del món. Tot el que es tradueix en facilitat de vendes finals i grans quantitats de prestacions». A més «com sabeu, la bellesa, la simetria i la brillantor encaixen amb la imatge d’Apple», i és en aquest context que Hallestrom hauria reconegut que preferia instal·lar-se a Andorra.
Tot i ser una innocentada, aquesta és una mostra que Andorra pot ser interessant per a grans empreses, i el Govern confia que encara ho serà més. De fet, aquesta notícia és afalagadora i bona pel Principat, al parer del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, si no fos que és una innocentada i per la segona part: que s’hauria instal·lat a Liechtenstein en comptes d’Andorra perquè el director executiu hauria visitat l’altre microestat fent turisme sanitari, per arreglar-se les dents.
Malgrat l’anècdota, el Govern és «optimista». El ministre d’Economia, Jordi Alcobé, va assegurar ahir davant la comissió legislativa d’Economia que hi ha «no diré una bona llista, però sí una llista» d’empreses que han mostrat el seu interès per instal·lar-se a Andorra un cop s’hagi tirat endavant la modificació de la llei d’inversió estrangera i s’aprovin els corresponents convenis per evitar la doble imposició. El simple anunci de la imminent reforma ha «despertat cert interès», sobretot en els llocs veïns, «molt limitat al voltant», va explicar Saboya, i per tant s’espera que un cop aprovades les modificacions legislatives i es vagin a buscar els inversors, siguin més els interessats a instal·lar-s’hi.