Carme Berrio
Andorra continua en el punt de mira de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).
Els representants de la divisió de cooperació internacional i competència fiscal van subratllar ahir que el Principat ha d’intercanviar informació amb els Estats que ho sol-licitin per sortir de la llista de paradisos fiscals no cooperants, formada per Mònaco, Liechtenstein i Andorra.
El cap de la divisió, Pascal Saint Amans, i el conseller de la mateixa secció de l’organisme, Andrew Auerbach, van visitar els darrers dos dies el país per conèixer les accions que ha impulsat Andorra per adequar-se als estàndards de l’OCDE. El missatge va ser agredolç. D’una banda, Saint Amans va valorar els passos que el Govern ha impulsat per assolir els objectius. En concret, considera que el paquet de lleis econòmiques –comptabilitat, inversió estrangera i societats– representen una evolució “molt important per millorar la transparència”.
Tanmateix, el cap de la divisió de cooperació internacional i competència fiscal va recordar que queda camí per recórrer per assolir els requisits que exigeix l’organisme econòmic. “Andorra encara figura a la llista i té molt per fer, però hi ha un bon potencial per arribar a l’intercanvi d’informació”, va dir Saint Amans.
EVASIÓ FISCAL
El “cor del debat” respon a la problemàtica de l’evasió fiscal. L’OCDE demana a Andorra que estableixi els mecanismes interns necessaris per accedir a les dades i, en segon lloc, disposar d’instruments per a l’intercanvi d’informació amb els països que les sol·licitin. “Són demandes molt genèriques, per exemple, França s’inquieta si hi ha francesos que evadeixen impostos a Andorra i demana la llista, [el Principat] ha de recollir la informació i l’ha de transmetre de forma bilateral.” Saint Amans va indicar que el secret bancari no ha de ser un impediment per assolir aquesta transparència. De fet, va recordar que alguns països el mantenen i han sortit de la llista.
El Govern va remarcar que l’objectiu es basa a establir acords de doble imposició amb intercanvi d’informació a demanda, però “per arribar a la teulada s’han de construir els fonaments”, va il·lustrar el ministre de Finances, Ferran Mirapeix. L’executiu ha d’analitzar la legislació que s’haurà de canviar per poder assolir els estàndards. Un exemple és la llei d’ordenament tributari, “bàsica per determinar la capacitat que té l’Estat per obtenir informació del contribuent”.
Mirapeix també va destacar la importància del model fiscal i l’aplicació dels impostos que s’han anunciat –el de societats i l’impost general indirecte– amb l’objectiu de “poder negociar més endavant amb Espanya, Portugal i França i signar acords de doble imposició amb intercanvi d’informació”. La ministra d’Exteriors, Meritxell Mateu, va opinar que “no es poden fer aquests convenis si els maons no estan ben alineats”, seguint amb el símil.