Els membres del Partit Socialdemòcrata i del grup parlamentari del PS de San Marino es van reunir ahir amb els consellers del Grup Parlamentari Mixt i els membres de Socialdemocràcia i Progrés per analitzar les relacions d’Andorra i San Marino amb la Unió Europea que «preocupen» als dos, com va indicar el president del grup mixt, Jaume Bartumeu.
Malgrat ser a l’oposició, volen fer front comú en les negociacions per a l’acostament a Europa perquè el possible acord d’associació respecti les peculiaritats dels dos estats i s’apliqui amb una «seqüència», va dir Bartumeu.
Situacions específiques / És a dir, que no s’introdueixi de forma automàtica sinó que es puguin contemplar situacions específiques com s’ha fet amb Liechtenstein o Malta. Tant els representants del PS sanmarinès com des d’SDP s’ha reconegut que no es poden crear «falses expectatives» ni «fer-se il·lusions» ja que no es crearà un acord a la mida de cap dels dos Estats.
El segretario del PS i parlamentari, Simone Celli; el president del Partito Socialista, Augusto Casali; i el president del Gruppo Consigliare (grup parlamentari) van mantenir una trobada amb els consellers del grup mixt, Jaume Bartumeu i Gerard Barcia; el president de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, i altres membres del partit per abordar la negociació d’integració al mercat interior europeu.
Celli i Bartumeu van coincidir en la necessitat de participar en aquestes converses i recolzar-les des de l’oposició però van avisar que no es poden donar «falses expectatives» a la societat perquè «no es pot negociar un vestit a mida», va indicar el parlamentari andorrà. «Pensem que és una temeritat deixar pensar a la societat andorrana i santmarinesa que hi ha un gran marge de negociació», va assegurar el president del grup mixt perquè «hi ha uns límits a les negociacions».
Les negociacions, van recordar des del PS santmarinès i des d’SDP, inclouen les quatre llibertats: de lliure circulació de mercaderies, de capital, de serveis i de persones que s’apliquen a tots els membres de la UE. Sobre aquestes, van admetre, es poden discutir períodes d’aplicació o d’adaptació i ambdós estats coincideixen en aquesta necessitat d’establir una «seqüència». Com va apuntar Bartumeu, «si es tanca l’acord d’associació, que no hi hagi una aplicació en tots els àmbits», sinó que es tinguin en compte situacions específiques com s’ha fet amb Liechtenstein i Malta, informa l’ANA.
El segretario del PS ho va definir como un «apropament progressiu» on es puguin establir «clàusules de salvaguarda transitòries o temporals» també per a Andorra o San Marino.