M.M.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va criticar ahir els arguments exposats pel ministre d’Urbanisme, Ordenament Territorial i Medi Ambient, Xavier Jordana, per justificar l’ajornament del projecte de l’aeroport fins a l’inici de la propera legislatura.
Bartumeu va assegurar que “el ministre no actua amb la mateixa regla de mesurar”, ja que una de les raons adduïdes per posposar el projecte de l’aeroport ha estat el poc suport de l’opinió pública, mentre que “ni en el cas del vial de Sant Julià, que no desperta entusiasme entre la població, ni en el de la depuradora d’Anyós, que suscita un veritable rebuig, no veig que aturi projectes que considera que s’han de tirar endavant”.
Així mateix, el cap de l’oposició va opinar que “si això s’ha d’interpretar que és una manera de discutir amb la Generalitat l’aeroport de la Seu, crec que és una mala manera de discutir-lo,” i va lamentar que de la mateixa manera que el Govern va plantejar el projecte, “ara el retiren i ja està”.
En aquest sentit, Bartumeu va recordar que “hi ha hagut molts estudis” sobre aquesta qüestió i que “l’any 1990 l’executiu ja va desestimar el projecte de l’aeroport a la Rabassa, mentre que ara el tornen a treure, sense cap novetat tècnica i amb unes dificultats enormes de viabilitat”.
Altres infraestructures
D’altra banda, el líder socialdemòcrata va avançar ahir que està pendent de reunir-se amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, per tractar sobre infraestructures com l’aeroport de la Seu d’Urgell i les línies de tren de Barcelona-Puigcerdà i Lleida-La Pobla. “Hem de veure si la Generalitat té prioritat en alguna d’aquestes línies”, va comentar Bartumeu, que durant la seva participació en el 37è congrés del PSOE, celebrat durant el cap de setmana a Madrid, es va interessar per la posició del Govern espanyol respecte d’aquestes infraestructures. “Ara ja sabem la posició d’Espanya. Parlarem amb la Generalitat, i llavors tindrem el dibuix complet de la situació”, va dir el líder socialdemòcrata.
La junta de presidents consensua la composició de les comissions, que alterna grups de 7 i 8 consellers
Els diferents grups parlamentaris van arribar a un acord, durant la junta de presidents d’ahir, sobre la composició de les comissions legislatives. D’aquesta manera, les comissions en què no hi va haver cap incorporació de consellers no adscrits es mantenen sense canvis, amb un total de cinc membres. Les comissions de Finances i d’Economia passaran a tenir vuit membres: quatre de liberals, dos del PS, un de CDA+Segle 21 i un conseller no adscrit. En aquest sentit, els liberals incorporen Emili Prats i Alain Bernat a Finances i Olga Adellach i Eva Riberaygua a Economia.
Finalment, les comissions d’Interior, Exterior i Sanitat i Medi Ambient tindran set membres, de manera que els liberals en tindran tres, el PS en manté dos i CDA+Segle 21 i els consellers no adscrits es queden amb un. A Interior s’incorporen Eva Garcia i Esteve López; a Exterior entren Jordi Jordana i Víctor Naudi, i a Sanitat i Medi Ambient entra Joan Albert Farré.
D’altra banda, pel que fa al contingut de la junta de presidents d’ahir, el síndic general, Joan Gabriel, i Jaume Bartumeu, com a president de la comissió de la Política Exterior, reben avui el president internacional de Justícia i Pau, que visitarà la Casa de la Vall a les deu del matí. Així mateix, la junta de presidents va ajornar l’elaboració del calendari fins al mes de setembre.
El PS apunta casos concrets d’andorrans amb problemes a Espanya
El cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va posar en dubte ahir l’afirmació de la ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, que el Govern fa un seguiment personalitzat dels treballadors andorrans que viuen a Espanya. Bartumeu va assegurar que “de moment s’ha evidenciat qui més s’ha preocupat per la situació dels andorrans a Espanya, ja que nosaltres hem anat a parlar amb el ministre d’Exteriors, cosa que la ministra encara no ha fet”.
Així mateix, el president del grup parlamentari socialdemòcrata va assegurar: “Tinc informació de casos concrets i no és tan evident que les ciutadanes i ciutadans andorrans que tenen problemes a Espanya tinguin aquest seguiment i aquest emparament, ja que, si no, no crec que vinguessin a l’avinguda Meritxell a parlar de problemes concrets”.
Bartumeu va contestar d’aquesta manera a Mateu, que va explicar recentment que “no hi ha cap andorrà que s’hagi quedat a l’estacada perquè quan ha tingut problemes el Govern hi ha estat al darrere”.