Marià Miño
El Partit Socialdemòcrata (PS) va acusar ahir la majoria de dedicar un percentatge cada cop més baix dels pressupostos al turisme i a la promoció exterior.
El cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, va fer públic un quadre comparatiu dels capítols pressupostaris corresponents a aquest sector, que constaten que l’any 1992 es destinava un 3,6% del pressupost al turisme (4,25 milions d’euros), mentre que el 2007 es va destinar un 2,2% (8,70 milions).
Pel que fa a la promoció exterior, les xifres apunten que l’any 1992 s’hi va dedicar el 2,5% del pressupost (3 milions), mentre que l’any passat s’hi va destinar el 1,4% (5,26 milions). Les mateixes dades presentades pel PS indiquen que, mesurat amb valors constants, l’any 2002 es van destinar 5,14 milions d’euros al turisme i la promoció exterior, mentre que el 2007 s’hi van esmerçar 5,26 milions.
Bartumeu va difondre aquestes dades en la primera compareixença pública posterior a les vacances estivals, després d’una reunió mantinguda amb cinc empresaris dels sectors turístic i hoteler d’Andorra i amb l’actual diputat del PSC-PSOE per Lleida i portaveu de turisme del grup socialista del Congrés dels Diputats, Fèlix Larrosa.
Després de la reunió, Bartumeu va avançar que els socialdemòcrates estan treballant en el desenvolupament d’un nou model turístic que estigui en consonància amb els professionals del sector. “La participació de tots els agents socials i econòmics implicats en el sector turístic és imprescindible per crear les polítiques més encertades i efectives”, va assegurar Bartumeu, que es va comprometre a “escoltar el sector i liderar un nou model de turisme consensuat que ajudi a revitalitzar la nostra economia”.
COMERCIANTS I HOTELERS
El cap de l’oposició va apuntar també que en els dies entrants té previst reunir-se amb la recentment creada Federació d’Associacions de Comerciants. En aquest sentit, Bartumeu es va mostrar satisfet de la creació d’aquesta confederació, així com dels moviments que s’estan realitzant des del sector hoteler per unir esforços. “Serà molt positiu que els hotelers arribin a la conclusió que no cal que hi hagi dos associacions hoteleres al país”, va argumentar el líder socialdemòcrata.
ACORDS AMB L’ESTAT ESPANYOL
De la seva banda, Larrosa va coincidir amb el Partit Socialdemòcrata en la importància de mantenir una estreta col·laboració entre els sectors públic i privat i en la “necessitat de treballar amb eficàcia i coneixement dels mercats internacionals”. En aquest sentit, el diputat socialista va afegir que cal treballar en una doble vessant: “Oferir productes d’alt valor i excel·lir en matèria de comercialització internacional.”
Pel que fa al coneixement dels mercats internacionals i a la col·laboració en matèria de turisme, Larrosa va avançar que l’Estat espanyol pot aportar la seva experiència a Andorra en un futur si els dos països arriben a acords. “Estic convençut que es pot entrar en matèria de col·laboració amb Espanya”, va assegurar el diputat.