Pel que llegíem dilluns a la pàgina 7 del Diari d’Andorra, n’hi ha que s’entesten a dir que són els únics progressistes.
Però jo em demano, els únics en què? A fer propostes irrealitzables? A fer propostes populistes que portin el país a la ruïna? A voler augmentar la cotització dels assalariats a la Seguretat Social?
Els consellers generals d’SDP mai no hem votat retallades. Hem votat treball, responsabilitat i ho hem fet al servei dels ciutadans i ciutadanes. Perquè és una irresponsabilitat pretendre –com ho fa el socialisme cridaner– que la Llei de la Seguretat Social del 2008 és intocable.
A SDP parlem clar. Volem encarar els problemes de forma responsable i oferir confiança als ciutadans en el sentit que el que proposem és possible i el millor per al nostre país. És una proposta realista i perdurable en el temps que asseguri la continuïtat del sistema sanitari.
La branca general de la Seguretat Social té previst per al 2015 un dèficit de 55 milions d’euros. I això és una realitat que no podem obviar.
La situació actual és fruit d’un canvi de paradigma. Amb l’augment de l’esperança de vida, les malalties són més cròniques i més complexes, la qual cosa ens ha portat a l’encariment dels tractaments. Aquests són alguns dels factors que han provocat el dèficit.
A SDP hem pres consciència del problema, entenem que el nostre sistema sanitari actual no és sostenible i que cal actuar i buscar el consens per aconseguir assegurar la viabilitat i l’estabilitat.
Entenem que augmentar les cotitzacions sense fer una reforma no seria adequat. La proposta socialista demostra desconeixement del problema real, perquè el dèficit continuarà en augment sense solucionar el problema, aconseguint únicament generar més pressió fiscal sobre els nostres ciutadans i empresaris.
Des de ja fa anys s’han anat plantejant diferents alternatives de reformes en funció del govern que ha assumit la gestió, i finalment cap no ha estat materialitzada. El sistema sanitari s’ha convertit en l’arma per atacar el contrincant, això perjudica els professionals, els usuaris i malalts i, al capdavall, tots els ciutadans i ciutadanes d’Andorra.
Per això proposem que es treballi per establir un acord polític nacional sobre la salut i el benestar. Un acord que hauria d’esdevenir un veritable pacte d’Estat.
Es tracta de garantir els drets dels ciutadans a la protecció de la salut, i consolidar la sostenibilitat del nostre sistema sanitari de forma global amb la finalitat que sigui més just, més cohesionat i millor gestionat.
Un acord, un pacte, que posi en valor el treball que desenvolupen tots els professionals de la salut que intervenen dia a dia, oferint una sanitat de qualitat i competitiva, millorant els procediments i assegurant la coordinació entre els professionals adoptant un model assistencial orientat al pacient.
Convé un pacte que eviti confrontacions partidistes i revitalitzi el consens dels polítics, professionals i agents socials entorn d’un dels pilars bàsics de l’Estat del Benestar.
Cal que es garanteixi que la sanitat esdevingui equitativa i vetlli per la qualitat assistencial i que s’estableixi de forma clara totes les prestacions que s’ofereixen a través de la Cartera de Serveis i de productes de salut. I també cal aclarir com es financen, de tal manera que doni seguretat a tots els ciutadans en el marc d’una gestió eficient, àgil, transparent i subjecta al control públic. Hem de promoure una millor atenció sanitària dels pacients assegurant la continuïtat assistencial, coordinant de forma eficient l’atenció primària, l’atenció especialitzada i el SAAS.
Hem defensat al Consell General i defensem ara en campanya l’assistència sanitària pública sense deixar ningú sense assistència, independentment de la seva situació econòmica o social. Les actes del Consell General desmenteixen el discurs eixelebrat de diumenge passat.
Defensem que s’estableixi per via pressupostària la despesa sanitària per capita, adequada a la cartera de serveis, i així potenciar que la provisió econòmica dels serveis mai estarà per sota dels estàndards de qualitat establerts.
Aquesta reforma ha d’incloure els mecanismes per coordinar la protecció social per aprofitar els recursos de forma ordenada en benefici dels ciutadans.
A SDP considerem que el pacte d’Estat és la via necessària per garantir la sostenibilitat del nostre sistema sanitari i de protecció social. No entenem fer-ho de forma unilateral, sense acords ni consens. Aquest és el nostre compromís.