Socialdemocràcia i Progrés (SDP) continua reclamant «la veritat sobre el cas BPA». «No n’hi ha un pam de clar, i com més dies passen, més preocupats estem», va advertir ahir el conseller general d’SDP i president suplent del grup mixt, Víctor Naudi. «La veritat no surt i genera confusió», va insistir en roda de premsa.
Naudi va reiterar que cap dels grups parlamentaris a l’oposició tenia coneixement que el cap de Govern, Toni Martí, sabia des del 4 de març que el FinCEN (l’organisme de control antiblanqueig de capitals del departament del Tresor dels Estats Units) emetria la nota d’avís sobre les sospites amb Banca Privada d’Andorra.
Els representants d’SDP estan confusos perquè Martí els va afirmar –en la reunió amb els grups parlamentaris prèvia a la intervenció de BPA per part de la INAF– que coneixia les intencions del FinCEN des del cap de setmana abans a l’emissió de la nota, quan en va informar els coprínceps Hollande i Vives.
Per tant, SDP argumenta que el líder de l’executiu –aleshores encara en funcions– sabia que s’emetria la nota des del dia 6, 7 o 8 de març –no ho van saber precisar– però, en cap cas, des del dia 4 de març, que és la data que va anunciar Martí durant l’última sessió del Consell General, la del 14 de maig.
El secretari d’organització d’SDP, Joan Marc Miralles, va preguntar-se per què el grup parlamentari demòcrata ha rebutjat fer una comissió d’enquesta pública sobre BPA i, en canvi, ara en vol muntar una a porta tancada. «Tenen alguna cosa a amagar? Per què no ho volen fer públic? No són tan transparents?», va llençar a l’aire. «Sempre ens havia dit que coneixia les intencions del FinCEN des del cap de setmana anterior, no abans, i això genera suspicàcies», va afegir Miralles. 
El ball de dies entre que ho va saber Martí i quan es va informar els consellers generals ha generat la desconfiança d’SDP, que reclama que s’aclareixi com ha anat tot. «Volem saber si Martí ho sabia des de fa mesos o no, perquè dubto que els Estats Units avisin tan sols amb una setmana d’antel·lació i posin en entredit la sobirania del país», va clamar Naudi.
«Si només són quatre casos sospitosos de blanqueig, per què no s’han depurat i prou?», va reflexionar.
Miralles va puntualitzar que «ara es miren els 25.000 comptes de tota la clientela de BPA» i va demanar saber «el perquè de tantes sospites». A més, es va interrogar sobre què passara si la psicosi s’estén a altres bancs: «No podem sospitar de tothom que tingui un compte obert a Andorra!».
Naudi va insistir que la situació genera «inseguretat jurídica i posa en dubte la credibilitat de la plaça financera de país».