Naudi critica que el Govern no donés a conèixer al Consell General la nota verbal dels EUA de l’agost

Autor:
Font: ARA.AD
Publicat el: 12 de Juny de 2015

El president suplent del grup mixt i conseller d’SDP, Víctor Naudi, ha criticat el fet que el Govern no donés a conèixer al Consell General la nota verbal que va rebre de part dels Estats Units el mes d’agost. Tal com va explicar el Govern fa unes setmanes, aquesta nota demanava per les actuacions fetes per l’Executiu en matèria de prevenció del blanqueig de capital, fruit de les recomanacions emeses prèviament pel Moneyval.

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha respost que aquests tipus de comunicacions, conegudes com a ‘non papers’, tenen un caràcter confidencial i que, en virtut d’aquesta condició, no es donen a conèixer públicament. Ha afegit que, si en aquesta ocasió s’ha acabat fent arribar als grups parlamentaris, ha estat “per sortir al pas” de determinades acusacions.

Naudi ha considerat que tenint en compte “la trascendència” de la nota, i el fet que podia derivar en la necessitat d’emprendre modificacions legislatives, el Govern l’hauria d’haver posat en coneixement del Consell General. Naudi ha afegit que l’actitud del Govern, que “va voler minimitzar la importància de la nota, i ara se’n penedeix”, tot indicant que la nota del FinCen del 10 de març és conseqüència del fet que aleshores el Govern “va actuar amb lleugeresa” i no va respondre correctament les demandes dels EUA.

Per la seva banda, el president del grup mixt i conseller del PS, Pere López, també ha assegurat que la nota del 2014 “té una alta rellevància”, i ha lamentat que el Govern no va atendre suficientment les demandes fetes pels EUA. És per això que ha considerat que en els propers mesos caldrà determinar la responsabilitat política que ha tingut el Govern en tota aquesta qüestió, i en les repercussions que aquesta hagi pogut tenir en l’afer BPA.

D’una banda, ha assegurat que l’Executiu no va actuar de forma prou contundent a l’hora de fer les modificacions legislatives necessàries per tal d’aconseguir un major control dels moviments de diners en efectiu -una de les principals preocupacions expressades pel Moneyval-. També ha lamentat que “no va dotar dels mitjans necessaris la UIFAND i l’INAF” perquè poguessin realitzar correctament la seva tasca i que, en el cas de la UIFAND, “no té prou recursos ni formació”. En aquest sentit, tant López com Naudi han assegurat que els mecanismes de control del sistema financer no van funcionar correctament.

Saboya els ha rebatut tot posant de manifest les diferents modificacions legislatives dutes a terme fruit d’aquelles recomanacions del Moneyal, i recordant, d’altra banda, que el Govern va doblar el personal de l’UIFAND -passant de 4 a 8-, per tal de millorar la seva capacitat de control.