La conselleria d’Igualtat

Autor: CARLES PEREA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 10 de Juliol de 2015

La igualtat de dones i homes és un dret fonamental per a totes les persones i constitueix un valor cabdal per a la democràcia. A fi que es compleixi plenament, aquest dret no solament ha de ser reconegut legalment, sinó que a més s’ha d’exercir efectivament i implicar tots els aspectes de la vida: polítics, econòmics, socials i culturals.

A pesar dels nombrosos exemples d’un reconeixement formal i dels progressos realitzats, la igualtat de dones i homes en la vida quotidiana encara no és una realitat. En la pràctica, dones i homes no gaudeixen dels mateixos drets. Persisteixen desigualtats polítiques, econòmiques i culturals. Per exemple, diferències salarials i una menor representació en la política. Ja no parlem si a més té una dificultat física o psíquica. Aquestes desigualtats són el resultat d’estructures socials que es fonamenten en nombrosos estereotips presents en la família, l’educació, la cultura, els mitjans de comunicació, el món laboral, l’organització social, etc.

El Consell General, concretament la Comissió Legislativa d’Afers Socials, treballarà en pocs mesos una futura llei d’igualtat. La qüestió és: qui s’ocuparà del seu correcte desplegament? Efectivament, haurà de ser el comú de cada parròquia. Comuns que també han d’adoptar una postura pública sobre el principi d’igualtat.

El Consell de Municipis i Regions d’Europa ja ha elaborat una Carta Europea per a fer efectiva aquesta igualtat i treballar-ho des de les administracions locals. La Carta ha estat redactada en el marc d’un projecte dut a terme pel consell de Municipis i Regions d’Europa, en col·laboració amb nombrosos socis. El projecte va tenir el suport de la Comissió Europea, en el marc del 5è programa d’acció comunitària per a la igualtat de dones i homes.

Els partits candidats als diferents comuns del Principat han de portar aquest denominador comú. Un compromís per a desplegar les seves facultats com a administració i perquè, sincerament, ja toca. Però el compromís no només ha de ser de paraula. No volem caure en els vells estereotips de que per aconseguir vots tot es converteix en un sí rotund. Són necessaris els fets. I als fets, un pla d’acció per treballar la igualtat, que fixi les prioritats, les accions i els recursos necessaris per a la seva realització. A més, col·laborar amb totes les institucions i organitzacions a fi de promoure la instauració de manera real d’una veritable igualtat. Com? Amb una Conselleria d’Igualtat.

La conselleria d’Igualtat de cada comú ha de portar a terme canvis estructurals. El comú és l’administració més pròxima a la població, representant els nivells d’intervenció més adequats per combatre la persistència i la reproducció de les desigualtats i per promoure una societat veritablement igualitària. En llur àmbit de competència i col·laborant amb el conjunt d’actors locals, poden emprendre accions concretes a favor de la igualtat de dones i homes i especialment, fent la prevenció necessària.

Per arribar a la instauració d’una societat basada en la igualtat, és de cabdal importància que els comuns integrin plenament la dimensió del gènere, l’orientació sexual, les capacitats, la identitat cultural i la raça en les seves polítiques, en la seva organització i en les seves pràctiques. En el món d’avui i de demà, una autèntica igualtat entre dones i homes constitueix la clau del nostre èxit social.

Ben aviat arriben eleccions comunals. Us animo a llegir els compromisos i en especial, aquest. Toca promoure la plena igualtat real entre homes i dones i fer-ho efectiu, sense que l’estigma per raó de gènere, orientació sexual, capacitats, identitat cultural o raça sigui ja un factor d’exclusió i de desigualtat social. Us animo a votar igualtat. La real, no la de paper mullat.