SDP ha denunciat la manca de transparència de Govern en les negociacions sobre el futur acord d’associació amb Europa. Insisteixen que en depèn “el futur del país”.
Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es queixa de la falta de “transparència” de Govern sobre els avenços en les negociacions sobre el futur acord d’associació amb la Unió Europea. Afirmen que la informació els està arribant amb “comptagotes”, fet pel qual apel·len a la necessitat “d’un acord polític” si es vol “respectar la pluralitat”.
SDP va fer ahir la queixa, davant dels mitjans de comunicació, després que els seus consellers generals rebessin l’esborrany del primer acord el passat 19 de setembre, dos mesos després d’haver estat elaborat. “S’avança i no s’explica, ni a la comissió legislativa, ni als consellers, ni al sector empresarial”, es va queixar el president de la formació, Jaume Bartumeu.
Tot i ser conscient que, d’acord amb la carta magna, “no té perquè negociar l’acord amb la resta”, insistia que “és política d’Estat. Ens juguem el futur d’Andorra”. Contundent, va reiterar que “els partits ens hem de posar d’acord en el contingut, no en el que els tècnics hagin decidit”. Hi va recordar les paraules del cap de Govern, Toni Martí, quan parlava de la seva voluntat de “pacte d’Estat”.
Malgrat que no va voler entrar en detalls sobre el contingut de l’esborrany que han rebut “perquè fa dos dies que el tenim”, ja va avançar que hi ha alguna cosa “que no agrada”. Va reiterar, però, que si una cosa està clara és que l’associació amb Europa requerirà canvis. “No ens faran un vestit a mida”, va assenyalar, tot insistint, però, que des de Brussel·les els han reiterat, una vegada i una altra, que la implantació “serà gradual”.
Moneyval ‘in extremis’
Bartumeu va estar acompanyat del conseller general d’SDP, Víctor Naudi. A pregunta dels periodistes sobre el darrer resultat d’Andorra a l’avaluació del Moneyval, que s’ha conegut aquesta setmana, Naudi va lamentar que s’hagi tramitat “in extremis”. “Des del 2010 que estàvem obligats a fer els deures i s’ha acabat fent a última hora”, va dir en referència al consell general que es va fer, el passat mes de juliol, per adaptar-se als canvis legislatius requerits i aprovar la quarta avaluació. “És un toc d’atenció a tenir en compte”, va afegir.