Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) va reiterar ahir que continua treballant per constituir plataformes de redreçament comunal de cara a les eleccions comunals del 13 de desembre. Unes plataformes que estan obertes tant a militants d’altres formacions com a independents i a persones que puguin tenir posicionaments diferents a nivell nacional i, per tant, SDP rebutja presentar-se en una coalició de partits.
Aquest és el mandat que va aprovar SDP el mes de maig passat, i en el qual es manté a hores d’ara. I és que, segons va explicar ahir el president del partit, Jaume Bartumeu, “ara no és el moment de la confrontació política nacional” i el redreçament dels comuns “no serà possible si no deixem de banda les obsessions partidistes”.
Segons va indicar Bartumeu, l’objectiu és crear plataformes “d’ampli acord ciutadà” per treballar en uns eixos bàsics, com són que hi hagi un pressupost “dinamitzador i protector”, és a dir que busqui “no gastar menys sinó gastar millor”, i que es mantingui la inversió en política social. A més, també s’hauria d’enllestir la delimitació de competències entre els comuns i el Govern, una qüestió que va quedar pendent la passada legislatura.
La proposta d’SDP és que se sumi el màxim de persones a aquest moviment ciutadà, sense que en quedi apartat ningú “pel fet que en la política nacional pugui tenir una posició diferent de la que nosaltres expressem públicament”. “No volem excloure ningú abans de començar a parlar”, va voler deixar clar Bartumeu.
El president d’SDP va indicar que “el bé comú o l’interès general és la prioritat en aquestes eleccions comunals” i la voluntat és constituir aquestes plataformes “perquè puguin expressar el que és la realitat de totes les parròquies, que és la pluralitat; i això s’hauria de poder fer des del respecte de les opcions nacionals de cadascú”.
Per aquesta raó SDP no aposta en aquestes eleccions comunals per arribar a coalicions entre partits, “sinó per deixar de banda les picabaralles i enfrontaments per fer el treball comú”. Entre les qüestions més importants que haurien d’abordar aquestes plataformes hi ha l’endeutament comunal, l’encavalcament de competències i l’atenció a la ciutadania i als barris “des d’una òptica d’igualtat”.
Bartumeu va manifestar que és conscient de les dificultats per tirar endavant aquestes plataformes, però es va mostrar convençut que són “viables” “perquè són necessàries per treure els comuns d’una situació d’estancament”. De fet, ja fa dies que SDP treballa en aquesta línia al conjunt de les parròquies, a excepció de Canillo i la Massana, on el partit està menys implantat. Pel que fa a Sant Julià de Lòria, on fa temps que es parla de la unió de totes les forces per presentar una alternativa a Unió Laurediana (UL), la idea és que també és possible constituir una plataforma d’aquest tipus.
La intenció d’SDP és avaluar la feina feta en aquesta direcció en cadascuna de les parròquies en un consell nacional convocat per al dia 17 d’octubre. Serà aleshores quan es veurà si les plataformes s’han pogut fer realitat o no. En aquesta última situació, el partit podria presentar-se en solitari, ja que en tot cas es descarta una coalició.