Delfí Roca encapçala la llista de Sentit Comú, la plataforma formada per membres de SDP més alguns Independents, i ho fa amb Àngel Dalmau com a número dos. Aquest tàndem es repeteix respecte a les Eleccions Generals del passat mes de març, i dos dels reserves d’aquella llista a la circumscripció parroquial també repeteixen ara, la resta de membres són nous.
Creu que el futur heliport ha d’estar ubicat a la parròquia d’Andorra la Vella?
No és un problema del Comú, però vista la situació actual, al Comú d’Andorra la Vella tindrem un problema molt greu de resoldre perquè ens trobem en una situació complicada, a causa dels errors de la corporació anterior. El Govern pot exigir responsabilitats perquè el Comú li va proposar uns terrenys. Nosaltres garantim que no permetrem que es construeixi un heliport en una zona residencial, però és més, no mourem ni un dit per dir on ha d’anar perquè no és cosa nostra.
Quines propostes tenen per revitalitzar el comerç a les zones més desafavorides?
En tenim moltes, volem harmonitzar i que totes les inversions arribin a tots els carrers i places. El Comú ha de ser un facilitador entre els propietaris de locals i les persones que vulguin tirar endavant un comerç. Volem que el flux de vehicles que ens visita passi per Santa Coloma i Andorra la Vella. Farem alguna cosa amb els locals buits perquè ens ajudin a transformar la ciutat de manera creativa. Però a més, revisarem totes les taxes comunals, les intentarem posar al dia sense augments, els comerciants no poden pagar el que estan pagant ara. Creiem que abaixant les taxes injectarem més diners a les famílies que ajudaran a reactivar l’activitat comercial. Totes aquestes mesures les prendrem escoltant les associacions de comerciants i veïns.
L’avinguda Meritxell hauria de ser per a vianants?
Encararem molt seriosament el tema però no marejarem la perdiu. Prendrem les decisions tenint en compte els estudis, les enquestes, i reprendrem el contacte amb afectats de la zona i triarem la millor opció, la que sigui més adequada per als habitants d’Andorra la Vella, visitants i turisme. No prendrem cap decisió sense tenir la informació, ens sembla irresponsable.
Quina és la seva opinió sobre els grans projectes que s’estan impulsant a la parròquia com ara la central d’autobusos, el parc aquàtic, o l’edifici ‘The Cloud’?
Volem la sostenibilitat en tots els àmbits i això significa equilibri. Una de les primeres normes de la sostenibilitat ambiental és que, primer has de saber les necessitats i buscar el recurs més adequat. I si parlem del ‘The Cloud’, pensar en un gran edifici i després ja veiem que ficar-hi a dins, a mi em sona a ‘pelotazo’. A Sentit Comú volem posar un ordre de prioritats però a l’hora de tenir en compte projectes faraònics d’altres entitats ja et dic que estudiarem molt bé quina és la seva utilitat, encara que no els paguem nosaltres.
Ha de tirar endavant el projecte del telefèric de Carroi?
Les portes del Comú estaran obertes a qualsevol iniciativa. S’escoltarà i s’examinarà el que calgui però tothom haurà de passar per les mateixes condicions d’expedient administratiu, igualtat d’oportunitats, concurrència pública, transparència, i si es creu convenient i es passen tots els processos, no ens negarem a cap projecte sempre que vagi en benefici de les persones.
Pel que fa als serveis de la parròquia, quines millores són necessàries?
S’han de garantir de forma immediata, com s’està fent ara, i a llarg termini. Vivim en un país de muntanya i el nostre risc són els fenòmens naturals, per tant, la gestió que ens plantegem serà tenir un ull en la immediatesa i un altre en la prevenció. Farem que totes les despeses que realitzi el Comú tinguin en compte l’avui, però també el demà i el demà passat, i això necessita la col·laboració de tots els serveis del Comú i d’experts que ens puguin orientar. Posaré en marxa els meus contactes amb altres zones de muntanya que pateixen la mateixa situació que la nostra per buscar les solucions a problemes similars i aplicar-les.
Com creu que s’han de reformar les competències i transferències?
És clar que s’han de reformar, és un dels grans reptes que tindré com a cònsol, si s’escau, i tinc les idees molt clares. Primer hem de definir les competències perquè si no sabem què farà el Govern i què farà el Comú no podem parlar de diners. És a dir, seiem tots: comuns, Govern i Consell General, ja que no ens hem d’oblidar on rau el poder del poble, precisament al Consell General, i també n’ha de formar part.
Nosaltres volem definir les competències per evitar les duplicitats, que un ciutadà no es trobi que el Govern li ofereixi el mateix servei que el Comú, per aconseguir la igualtat de serveis entre parròquies, i perquè la duplicitat significa costos molt elevats. Ens podem permetre vuit administracions si cadascuna fa el que li pertoca. Aprofito per reivindicar el plus de capitalitat perquè amb l’actual sistema Andorra la Vella surt perdent perquè tenim més pressió demogràfica, hem de donar servei a molts transeünts i això no se’ns té en compte. Per tant, no pararem fins aconseguir aquest plus de capitalitat que fa que la solidaritat interparroquial quedi equilibrada.
EL CANDIDAT EN PRIMERA PERSONA
Quan i gràcies a qui va entrar per primera vegada en política?
Va ser quan el PS va perdre les eleccions del 2004, vaig esperar que perdessin per afiliarme, no com fan molts que s’afilien abans de la victòria. Va ser Rosa Ferrer qui em va començar a entabanar, després Jan Cartes em va començar a decidir, i finalment, va ser amb Jaume Bartumeu, que escoltant-lo vaig aprendre una mica sobre la naturalesa humana de les persones que fan política.
Per què ha decidit presentar-se a aquestes eleccions?
Primera, perquè la política és una passió. Segona, perquè des de ben jove he volgut deixar el món una mica millor del que me l’he trobat, potser perquè vaig ser ‘scout’. I tercera, perquè vull millorar la parròquia i garantir el benestar del seus ciutadans. Això pot semblar un tòpic però per a mi no ho és, crec en la política centrada en les persones, en la pau i en el benefici a curt termini.
No es pot entendre la parròquia sense…
Les persones que l’habiten.
Quin és el seu racó preferit de la parròquia?
M’agraden molt els salts d’aigua, m’acosto a tots els que veig. En tenim un molt maco a Enclar, sota del castell de Sant Vicenç.
Federació de parròquies o una sola Andorra?
Cada Comú té el seu encant i els comuns han de tenir el seu propi autogovern. Però per un altre costat creiem en una administració única entesa com a tal. Per exemple, creiem en una sola Agència Tributària i no una nacional i una altra comunal perquè això és malbaratar recursos.