La partida destinada a hores extres del SAAS s’incrementa un 58%

Autor: LÍDIA RAVENTÓS
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 21 de Juliol de 2016

SDP denuncia la pujada «injustificada» dels diners pressupostats inicialment. Bonet assegura que l’augment és causa d’un «desgavell» amb la gestió i demana explicacions.

La partida destinada a cobrir les hores extres que realitzen els treballadors del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) s’ha incrementat un 58% del pressupostat inicial durant el primer trimestre del 2016, segons va denunciar ahir Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Concretament, el seguiment pressupostari dels tres primers mesos de l’any mostra que s’han liquidat sota el concepte Hores extres i primes festius personal contractual un total de 414.954 euros i només estaven previstos 262.552 euros.

Davant d’aquest fet, la consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, va formular ahir quatre preguntes al Govern amb l’objectiu de conèixer el motiu de la pujada d’aquesta despesa. En primer lloc, el grup parlamentari demana saber les categories professionals a les quals s’han pagat primes. Després, quina quantitat ha rebut cada professional en funció de la seva categoria, del servei o del departament.

Així mateix, pregunten quina ha estat l’activitat en concret que justifica aquestes hores extraordinàries i, finalment, quines són les accions que es pensen dur a terme per reduir-les. «Ja sabíem que les hores extres patien variacions però ara és més del doble i volem saber què ha passat», va aclarir. I va afegir que «gairebé mig milió d’euros en un trimestre em sembla injustificada».

Segons justifica el Govern, aquest increment és «a conseqüència d’augments no planificats d’activitats que han hagut de cobrir-se forçosament mitjançant hores extraordinàries al personal, donat que no podien cobrir-se les places previstes ja que el pressupost de l’exercici 2016 no estava aprovat». Tot i aquest argument, Bonet remarca que el diferencial entre el pressupostat i el liquidat és molt elevat i «no entenem que existeixin augments no planificats que provoquin un increment tan important en hores extraordinàries». En el mateix sentit, la consellera d’SDP recordava que «enguany no hi ha hagut cap crisi sanitària com pot ser una epidèmia de grip que hagi pogut fer saltar els números així».

Per tot, des de Socialdemocràcia i Progrés consideren que cal un seguiment «més acurat» dels diners públics «per aconseguir que el finançament sanitari vagi destinat a cobrir les necessitats de les persones i estigui correctament planificat per les característiques del país». I demanen a l’Executiu quines accions emprendrà per solucionar aquesta despesa «perquè es un forat que fa perdre diners degut a un desgavell amb la gestió».

A l’espera de l’informe/ A la passada sessió de control al Govern que va tenir lloc al Consell General el 28 d’abril també es van formular preguntes arran de les irregularitats al SAAS el 2014 detectades pel Tribunal de Comptes. Concretament, es va posar en relleu aspectes com no aportat informació requerida, retribuir alguns treballadors en espècies sense cotització a la CASS, superar el límit d’hores extra, alguns pagaments no efectuats de manera correcta o no retornar al Govern el romanent no utilitzat de la transferència.

Per tots aquests motius, el Govern va anunciar que es duria a terme un expedient informatiu al SAAS que no va descartar que acabés sent sancionador. De moment però, encara no es coneix el contingut d’aquest informe.