La violència de gènere: una prioritat

Autor: SÍLVIA BONET
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Novembre de 2016

Hi ha 56 casos nous registrats aquest any, i el cent per cent presenten violència psicològica. Totes aquestes dades són colpidores, però n’hi ha una que m’entristeix profundament: la del 19% de joves d’entre 16 i 27 anys que pateixen violència de gènere.

Des de fa anys que es treballa per fomentar la igualtat i la no discriminació entre els infants, adolescents i joves en tots els centres escolars.

A través de tallers han treballat i après que la violència de gènere és una xacra social que ha costat moltes vides i molts patiments a moltes dones arreu del món, i també, que la violència envers les dones és “una forma de discriminació que constitueix la manifestació de poder exercida per l’home i la figura del patriarcat”.

També s’ha treballat en la línia de fer-los entendre que l’agressió que pateix la dona no sempre és física, moltes vegades és psicològica, i que moltes vegades és provocada a través de les xarxes socials o xats socials. Això fa que la dona, a poc a poc, vagi disminuint la seva capacitat de lluita i la seva autoestima passant a ser una persona fràgil i desemparada, i sobretot dependent.

Ells han crescut en un entorn en què els missatges continus en contra de la violència de gènere han estat constants, i tot i així, la violència entre els joves augmenta any rere any.

En veure aquestes dades tinc la sensació que, tot i que valoro molt positivament la feina que es fa, encara ens queda un llarg camí per recórrer, i crec que reforçar l’educació en valors, en respecte, en igualtat i no discriminació, i en llibertat, ha de ser un dels pilars bàsic de la lluita contra la violència de gènere.

Penso que hem d’estudiar més profundament aquesta xacra social i la comissió nacional de prevenció de la violència de gènere té una tasca important en l’aspecte que ha d’actuar com a observatori de la violència, per poder fer propostes de millora que erradiquin aquesta xacra social.

Aquest era, i és, l’esperit i l’objectiu de la Llei 1/2015 del 15 de gener, per l’erradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica, erradicar la violència de gènere en totes les seves formes. Andorra no vol ni un cas més.