Socialdemocràcia i Progrés (SDP) rebutja que algú que no tingui la nacionalitat andorrana pugui optar a dirigir el Cos de Policia. Aquesta és una de les 17 esmenes que la formació ha presentat al projecte de modificació de la Llei qualificada del Cos de Policia, que tramita el Consell General. Un altre dels canvis a l’articulat que proposen, segons ha explicat el conseller Víctor Naudi, és que es reconegui el dret de vaga dels policies.
L’article 50.2 de la modificació de la Llei estableix que “també es pot designar com a director del Cos de Policia una persona que no sigui funcionària de l’Administració general, com a personal de relació especial…”. SDP hi afegeix l’obligatorietat de tenir la nacionalitat andorrana per optar al càrrec. “Tal com està redactada la modificació s’entén que la figura del director podria ser una persona no andorrana, nosaltres defensem que el director ha de ser andorrà perquè es tracta d’un cos jerarquitzat on certes responsabilitats i decisions les ha de prendre una persona andorrana”, ha argumentat el parlamentari socialdemòcrata.
La modificació de la Llei qualificada del Cos de Policia que tramita el Consell reconeix el dret de manifestació per als funcionaris, sense signes distintius del cos, però continua prohibint-los el dret de vaga. SDP ha presentat una esmena perquè se’ls reconegui aquest dret, “sempre que es garanteixin uns drets mínims, tal com reconeix la Constitució”, ha explicat Naudi. En canvi, la nova llei que l’Executiu ha preparat per a un altre dels cossos especials, els bombers, sí que els reconeix aquest dret. “És una contradicció evident”, ha afegit.
El projecte legislatiu preveu que en casos de delictes comesos per part d’un policia, aquests poden comportar-li la retirada de la jubilació, de forma retroactiva. SDP entén que aquesta mesura no es pot aplicar de manera retroactiva, si no a partir del moment en què s’ha comès la falta greu, “mai amb anterioritat, perquè la capitalització per jubilació és un dret anterior”, ha explicat Naudi.
SDP també proposa una esmena a l’article que parla sobre l’ús d’armes de foc dels funcionaris. “Es pot interpretar en el sentit que abans de fer l’ús d’armes de foc s’han de fer diversos advertiments, però sense portar-ho a l’extrem d’esperar que l’altra persona respongui, com diu la llei, això no és precís, sobretot en casos de legítima defensa o casos excepcionals de defensa a tercers”, ha advertit Naudi.