SDP mostra el seu “total rebuig” de l’acord per poder importar deixalles

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 12 de Gener de 2017

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es va posicionar ahir “totalment” en contra de l’acord assolit amb Catalunya per a la importació a Andorra de 10.000 tones de residus sòlids urbans anuals procedents de la Cerdanya i l’Alt Urgell, i es va refermar en l’oposició a la incineració i l’aposta per “una planta de triatge de residus que permeti valoritzar-los i exportar-los”.

Així ho van explicar ahir el coordinador local de la formació a la capital, Delfí Roca, i l’integrant del comitè d’Escaldes-Engordany David Pérez, que van recordar tota la polèmica arran de la construcció del forn incinerador, “una instal·lació sobredimensionada aleshores i també ara per les necessitats del país”, i van apuntar que l’acord “s’ha fet més per interès d’Andorra que de Catalunya” tot i la situació de saturació del dipòsit de residus urbans de Bellver de Cerdanya, d’on vindran bona part de les tones.

Roca va justificar el “no rotund” d’SDP a l’acord tant per una qüestió de salut i medi ambient com de rendiment econòmic. Respecte al primer àmbit, Roca, que va titllar de “curiós” el fet que en tots els estudis practicats “els corrents d’aire no van mai cap a nuclis habitats”, va destacar que per més que es digui que tècnicament el forn de la Comella filtra dioxines i altres partícules la instal·lació “no deixa d’emetre gasos i partícules que contribueixen al deteriorament de la qualitat de l’aire”.

Quant a la qüestió energètica, el coordinador d’SDP a la capital va recordar que l’estalvi energètic que s’obtindria si s’apostés fermament per la tria i revalorització dels residus sòlids “és molt superior al 2% i escaig d’energia que pugui generar la planta incineradora”.

A més a més, Roca va insistir que la incineració demana una aportació d’energia significativa i que és precisament “l’energia provinent dels combustibles fòssils la que està produint l’escalfament global que té conseqüències per al canvi climàtic, que a Andorra té conseqüències molt clares perquè no neva com nevava abans”.

Quant a la vessant econòmica, el dirigent d’SDP, que va posar de manifest també “la contradicció” que hi ha amb les campanyes de sensibilització per fomentar el reciclatge i el missatge que es transmet amb la importació de residus per cremar, va recordar que CTRASA té un dèficit de 30 milions d’euros i que per tant “la incineració no és la solució ni per a salut ni per al medi ambient ni tampoc des d’un punt de vista econòmic”.

Per la seva banda, Pérez va posar de manifest “el neguit” que han fet arribar a la formació alguns ciutadans escaldencs respecte a aquesta qüestió i va assegurar que des d’SDP “s’estarà vigilant” i es demanarà la informació corresponent. Pérez també va criticar el silenci de l’equip comunal sobre aquest tema.

Crítiques per l’increment de taxes a la capital

El coordinador del comitè d’SDP d’Andorra la Vella, Delfí Roca, va aprofitar la compareixença per criticar l’augment de les taxes i preus públics aprovat per la majoria comunal.

“És molt bonic dir que s’incrementa la inversió i fer-ho curiosament pel mateix import que es toca de la butxaca dels ciutadans amb l’increment de taxes i preus públics” va assegurar Roca, que va lamentar que en canvi “no es faci res per reduir despeses corrents, de personal, de representació i de comunicació, que fins i tot en aquest cas s’incrementen”.

D’altra banda, Roca va qualificar com “una bona notícia” l’acord amb el Comú d’Escaldes-Engordany per mirar d’unificar els principals eixos comercials de totes dues parròquies, tot i que va lamentar que no s’hagi previst cap partida al pressupost del 2017 per a aquesta qüestió. També va incidir en la necessitat de buscar un nom atractiu.