Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va mostrar ahir la seva preocupació per la proposta de la Comissió Europea perquè el Parlament i el Consell adoptin un reglament per a l’establiment del Sistema Europeu d’Informació i Autorització de Viatges (Etias), que podria acabar comportant que els nacionals andorrans haguessin de sol·licitar un permís per poder viatjar als països de l’espai Schengen, inclosos els dos estats veïns.
Així ho van explicar ahir el conseller general de la formació, Víctor Naudi, i el president d’SDP, Jaume Bartumeu, que es van mostrar sorpresos pel silenci de l’executiu sobre aquesta qüestió i li van reclamar les explicacions pertinents per verificar si hi ha motius per preocupar-se o es tracta d’una situació que es podrà resoldre abans de la posada en marxa del sistema Etias, similar a l’autorització ESTA que es reclama per viatjar als Estats Units, prevista per al 2020.
I és que, segons va posar en evidència Bartumeu, mentre que l’article 2 de la proposta de reglament per a l’establiment de l’Etias, document que es demanaria només a aquells nacionals d’estats tercers que estiguin exempts de visats per viatjar a la Unió Europea, deixa clar que la normativa “no seria d’aplicació als nacionals d’Andorra, Mònaco, San Marino i a aquells que tinguin el passaport de l’Estat del Vaticà”, la documentació posterior feta pública pels estaments europeus aniria en sentit contrari.
És el cas de la llista de 34 països considerats Etias, als ciutadans dels quals per tant no se’ls demanaria aquesta autorització, entre els quals no hi ha Andorra però en canvi sí Mònaco, San Marino, el Vaticà, Liechtensteein i Suïssa, entre d’altres. Així mateix, i en els exemples pràctics d’aplicació d’aquesta normativa que s’inclouen en el document, s’afirma textualment que un ciutadà de San Marino que es desplaci a Itàlia per motius turístics no necessitarà demanar l’autorització Etias, mentre que un nacional andorrà que, també per motius turístics, es vulgui desplaçar a França sí que haurà de sol·licitar aquesta autorització.
També, en una segona llista que inclou fins a 54 països als nacionals dels quals sí que se’ls exigirà l’Etias, també hi figura el nom d’Andorra. Davant d’aquest fet, Bartumeu, que va assegurar “voler ser prudent” ja que el reglament “diu que estem exclosos” tot i que “no és així” en la documentació posterior, va instar l’executiu a “explicar en quin punt ens trobem” i si “es treballa per resoldre la qüestió”.
A més, el president d’SDP, que va incidir en el tracte diferent que des de la UE es dona a Mònaco i San Marino, amb els quals es negocia conjuntament l’acord d’associació, va destacar que aquest moviment de llistes d’Andorra podria “denotar que les relacions amb la UE per a l’acostament no van tan bé com diuen al Govern”. Així mateix, Bartumeu va recordar que l’Etias ha de passar també pel consell de ministres dels estats membres i va assegurar que la “preocupació existent” a França per un increment del contraban de tabac o tota “la informació” de la premsa espanyola “sobre els comptes d’una determinada família” són aspectes que “no ajuden”.
Per la seva part, Naudi, que va retreure a l’executiu el “poc sentit d’Estat” en no informar d’aquesta qüestió, va advertir que si finalment s’acaba exigint un permís als andorrans per entrar a la UE seria com “tornar a l’època preconstitucional, en què per sortir calia demanar autorització a les vegueries”, a la vegada que aquest fet convertiria novament “el passaport andorrà en un document de segona”.
Des de l’executiu, el titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va explicar que des de l’ambaixada a Brussel·les se segueix aquesta qüestió, va afirmar que l’Etias no suposarà cap problema per als andorrans.